Gazete Vatan Logo

‘Yargıya güven olmazsa 25 bin $’lık...'

Başbakan Yardımcısı Babacan, “Yatırımcılar için ‘Bir problem çıktığında mahkemelere başvururum, adil karar alır’ kanaatini oluşturamazsak 25 bin $’lık gelir hayal olur” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hukuk güvenliğinin en önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi. 6. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Babacan, 2015 seçimlerinden sonra reform için çok önemli pencereleri bulunduğunu ifade ederek, “2015-2019 arasında hiç seçim olmayacağını düşündüğümüzde 2019-2023 arasında da hiç seçim olmayacağını düşündüğümüzde, 4 yıllık o pencereleri Türkiye eğer çok akıllı şekilde kullanırsa gerçekten önümüzde çok çok farklı bir dönem olur ve 2023 hedeflerine rahatça ulaşabiliriz” dedi.

Hukuk ve eğitime öncelik

Reform alanlarından birinin yargı olduğunu belirten Babacan, eğitim ve yargının ekonomiyi etkileyen en önemli unsurlar olduğuna dikkati çekti. Güvenilir bir yargı sisteminin hukuk devleti ve ileri bir demokrasi için olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Babacan, şunları kaydetti:

“Bizim tek zenginliğimiz güven ve istikrar. Bu güven ve istikrarı korur ve güçlendirirsek ekonomimiz büyüyecek. Güven ve istikrar dediğimizde de hukuk güvenliği en önemli unsurlardan bir tanesi. Yerli olsun, uluslararası olsun bir yatırımcı için ‘Ben Türk hukuk sistemine, yargı sistemine güveniyorum. Bir problem çıktığında ben mahkemelere başvururum ve mahkemeler hızlı ve adil karar alır’ kanaatini oluşturamazsak 25 bin dolarlık milli gelir sadece bir hayal olarak kalır orada. Dolayısıyla hukuk ve eğitim ekonomimizi bundan sonraki dönemde ya daha da yükseltecek aksi takdirde ekonomi üzerine büyük set çekecek iki önemli konu.”

Enflasyon hedefinde revizyon

ALİ Babacan, “Enflasyonu bu yıl yüzde 5.3 tahmin ediyoruz. Ama kur böyle seyrederse 5.3 değil, daha yüksek bir rakam oluşabilir. Biraz da kurdaki seyre bağlı olacak bu yıl boyunca” dedi.

Turizmde dünya altıncısıyız

Ali Babacan, turizmde son iki yıldır çok güzel sonuçlar alındığını belirterek, “Geçen yıldan biraz korkuyorduk bu Gezi olayları sebebiyle. Çok şükür 1 ay etkiledi. Haziran ayında, 2012 Haziran turizmiyle başa baş oldu. Ama onun haricindeki her ay artış vardı. Şu anda turizmde toplam gelen turist sayısında dünyada 6’ncıyız” ifadesini kullandı.

En önemli öncelik cari açık

Ali Babacan, 2013’ün cari açık seviyesini GSYH’nin yüzde 7.1’i ile kapatmayı öngördüklerini, rakamların Şubat ortasında netleşeceğini açıkladı. 2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı açıkladıklarını anımsatan Babacan, 3 yılın en önemli hedefinin cari açığı azaltmak olduğunu söyledi. 2014, 2015 ve 2016 yıllarında cari açığın daha düşük seviyelere düşmesini beklediklerini belirten Babacan, söz konusu açığın kalıcı finansmanı için gelecek dönemde doğrudan sermaye girişinin en önemli çalışma konuları arasında yer alacağını kaydetti.

Haberin Devamı