Gazete Vatan Logo

‘Yargı bağımsız değil diyen bunu ispatlasın’

Yargıtay Başkanı Cirit: Türkiye’de yargı bağımsızlığının en son anayasa değişikliğiyle yargı tarafsızlığının en iyi şekilde olduğunu görmekteyim. Ve bunun aksini iddia edenlerin bunu ispatlaması gerekir. Türkiye’de yargı bağımsızdır. Hiçbir yerden emir ve talimat alamaz

‘Yargı bağımsız değil diyen bunu ispatlasın’

Yargıtay’ın 150. kuruluş yıl dönümü nedeniyle gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit yargının içinde bulunduğu durumu, yaşanan sorunları anlattı ve eleştirilere yanıt verdi.

2-3 yıllık hakimler

4 bin 500 hakim, savcının atılmasından dolayı çok genç, 2 yıl, 3 yıllık hakim, savcılarla çalışıldığını belirten Cirit, “1, 2 yıllık hakim, savcıların eğitimi için ne yapıyorsunuz?” sorusu üzerine “18 bin hakim savcı, genç arkadaşlarımızın eğitimi ile ilgili Adalet Akademisi ve ayrıca Yargıtayımız da Yargıtay büyük bir okul, bu okulda eğitilmelerini sağlıyoruz. 1000’e yakın hakim ve savcı adayı Yargıtay’da eğitim almaktadır. Biz bunları daha çok çalışmakla hazır hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Cirit, hukuk eğitiminin 5 yıla çıkarılmasını istediklerini, bunu yazılı olarak da yürütmeye ilettiklerinin altını çizdi. 18 bin hakim, savcının yüzde 50’sinin bir yıl, iki yıl arasında olduğunu kaydeden Cirit, gelecekte Türk yargısının yine işgal edilmemesi konusunda “Ehliyet ve liyakat” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

Dosyalar 2 yılda eriyecek

Yargıtay’da 1 milyon 150 bin inceleme bekleyen dosya olduğunu belirten Cirit, ihtilafların tamamına yakınının yargı içinde çözülmesinden dolayı zorluklar yaşandığına vurgu yaptı. Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulmasından sonra Türk Yargıtayı’nın kendisini steril bir ortama çektiğini söyleyen Cirit, “Biz bu dosyaları en geç 2 yıl içinde eriteceğiz” dedi. Cirit, gelen iş akışı çözülmediği takdirde daire ve üye sayısının artırılmasının yargının iş yükünü çözmediğini de söyledi. Yargının iş yükü konusunda çözüm önerilerinde de bulunan Cirit, adli yargının üçte birinin tarafının kamu olduğunu, kamunun inisiyatif alması gerektiğini söyledi. Cirit, arabuluculuk ve uzlaştırmanın yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti.

‘Kamudan talep gelmedi’

Yargıtay Başkanı Cirit, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda özellikle ana muhalefetten gelen eleştiriler konusunda ise şunları söyledi:

Yargı bağımsızlığı önem verdiğimiz bir durumdur. Türkiye’de idari davaların davalısı kamudur. Adli davaların da üçte biri kamudur. Yargıtay’a yılda yaklaşık 1 milyon dava gelmektedir. Bunlarla ilgili herhangi bir talimat gelmemekle birlikte şu ana kadar dairelerimize ne de bizlere herhangi bir talep gelmemiştir. Yargı bağımsızlığının olmadığı ifade edilmekte. Bu olgu üzerinden eleştirilmekteyiz. Ben de Türkiye’de yargı bağımsızlığının en son anayasa değişikliğiyle yargı tarafsızlığının en iyi şekilde olduğunu görmekteyim. Ve bunun aksini iddia edenlerin bunu ispatlaması gerekir. Türkiye’de yargı bağımsızdır. Hiçbir yerden emir ve talimat alamaz. Burada bir talimat yoktur. Hakimler herkül gibi güçlü olmalıdır. Güç odaklarına karşı, ekonomik bakımdan güçlü olanlara, yeraltı dünyasına, birçok baskı grubuna karşı bağımsızlığı ifade ediyorum. Hakimler her türlü güçlü olmalı ve hiçbir yerden talimat almamalı.

Haberin Devamı

‘Sık kanun değişikliği belirsizlik yaratıyor’

“Kadın cinayetleri ve çocuğu karşı istismar suçları oldukça çoğaldı. Bunlarla ilgili tartışmalar var. Bizim toplumumuzda maalesef zayıfa karşı bir şiddet eğilimi var. Bu şiddet eğiliminin değişik nedenleri var. Sosyal, eğitim yönleri var. Ceza yaptırımı bir sonuç. Toplumda şiddet eğilimlerini engellememiz lazım. Mevlana’nın dediği gibi, ‘Bizler tek kanatlı melekleriz. Ancak birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz.’ Onun için birbirimizi daha çok sevmemiz, daha fazla bir araya gelmemiz, eğitim ve sosyal tedbirlerle bu eğilimi orta yerden kaldırmamız gerekiyor. Sık sık yapılan kanun değişiklikleri yargıda belirsizlik ortaya çıkıyor. Eski TCK delik deşik olmuştu. 2005’ten sonra çıkarılan TCK’da da 20 kez değişiklik yaptık. Ben infaz sisteminde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. İnfaz sistemiyle çok oynuyoruz. Şu anda 4 yıla kadar hapis cezalarında girdi çıktı yapılmaktadır. O zaman ceza yaptırımsız kalıyor. Ama o da cezaevi ihtiyacı gerektiriyor. Bu infaz sistemi üzerinde çok fazla oynamamak gerekir. Genelde çocuklara karşı istismar suçunu cezai ehliyeti olmayan kişiler işliyor.

Haberin Devamı

Böyle olunca ceza verilmesine yer olmadığına karar veriyoruz. Yüksek güvenlikli sağlık merkezlerinde tedavisine diyoruz. Hastanelerde de yatak sayısı bakımından problemimiz olduğundan bir iki gün sonra serbest bırakıyoruz.”

Haberin Devamı

Mahkumlar tutukluları geçti

Cirit, “Şu anda 100 bin kapasitemiz var, ama cezaevinde 230 bin mahkum ve tutuklu bulunmakta. Sevindirici olan geçmiş dönemde tutuklu sayısı mahkum sayısından fazlaydı, bu dönemde mahkum sayısı tutuklu sayısından fazla” dedi.

Açığı doldurmak isteyen cemaatler

Yargıtay Başkanı Cirit, FETÖ’nün oluşturduğu açığı kapatmak isteyen cemaat, tarikat veya güç odaklarıyla mücadele konusunda şu mesajları verdi: Spesifik olaylar heryerde olabilir. Genele bakmak gerekir. Bİzim de bazı şeyler kulağımıza gelmekte. Bizim teftiş kurullarımız bu tür olumsuz söylentileri değerlendirip bir sonuç çıkarmakta. FETÖ ile mücadele yapabilmek için bunun sulandırılmaması gerekir. Sulandırma konusunda değişik saiklerle, faktörlerle çok olayın asıl elebaşısının dışarıda olması ve belki birkaç toplantısına katılmış olanların içeride olması bu konuda bir zaafiyet meydana getirebilir. Bu da ifade ettiğim gibi ehliyet ve liyakat. Bir başka yapının eline geçmemesi konusunda da gereken tedbirler alınıyor. Özgür birey olmadan değişik faktörlerle hareket etmesinin yargı camiasına büyük zarar vereceği açıktır.

‘Muhatabı biz değiliz’

Cirit, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yargıya talimat verildiğinin ispatı olarak açıkladığı kitapçıkla ilgili şunları söyledi: Ceza İşleri Genel Müdürlüğü kitapçığını ben de basından okudum. Bir anlam veremedim. HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz’a nedir bu mesele diye sordum. Bunun muhatabı ben değilim, HSK Başkanı. ‘Yargılanan hakim ve savcıların teminatı için biz bunu düşünmüştük’ dedi. Ama bu sorunun muhatabı onlardır. Biz de Yargıtayımıza en ufak bir baskı, talimat, telkin yoktur. (Her ne şekilde olursa olsun böyle bir talimat verilmesi mümkün mü sizce) paylaşın diyor basında okuduğum kadarıyla. Yargıtay bu sorunun muhatabı değildir.

15 Temmuz’un yıkıcı etkisi

“15 Temmuz’un yıkıcı etkisi Yargıtay üzerinde olmuştur. 4 bin 500 hakim ve savcı meslekten atılmıştır. Başlı başına sarsıcı bir olaydır yargı için” diyen Cirit, FETÖ’cülerin yargılanmasıyla ilgili de mesajlar verdi. Cirit, “Adalet, hak edene hak ettiğini vermektir. Zulüm yaparsak, aynı Ergenekon, Balyoz davalarında olduğu gibi, toplumda onarılmaz yaralar açar. Biz geleceğe yürümek istiyoruz, onarılmaz zararlar vermek istemiyoruz. Onun için buna çok dikkat ediyoruz, hassasız. Hakimlik, hukuk yeri hınç alma yeri değildir, en adil olanı yapmaktır, adaletli davranmaktır” dedi.