Gazete Vatan Logo

‘Yapay yıldız’ gönderildi kimse görmedi

Rusların ‘yapay yıldızıMayak başarıyla yörüngeye gönderildi ve gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olma yoluna konuldu.

‘Yapay yıldız’ gönderildi kimse görmedi

Uydu, 14 Temmuz’da Baikonur Üssü’nden fırlatıldı, ve yörüngeye girince güneş reflektörünü açtı. Takım, kimlik numarasını aldıktan sonra, iOS ve Android cihazlarında bulunan bir uygulama ile takip edilebilecek. Mayak ekibinin açıklamasına göre, uydu, fırlatıldıktan sonra yörüngedeki yerine ulaştı. Mayak’ı uzaya yollayan şirket, “Fırlatmadan sonra Mayak yörüngesine ulaştığında güneş reflektörünü açtı” açıklamasını yaptı. Ancak, firma İOS uygulamasını henüz kullanıma geçirmediği için amatör gökbilimciler Mayak’ı henüz tespit etmeyi başaramadı. Sky and Telescope, “Bu noktada Mayak’ın reflektörünü başarılı bir şekilde açıp açmadığı henüz belli değil. Onu görebilmek için dışarı çıkıp bakmanız gerekiyor” dedi.

Mayak CubeSat üzerinde çalışan Rus bilim adamları, uyduyu insanlardan aldıkları yaklaşık 200 bin dolarlık bağışlar ile finanse ettiler. Tasarımcıları, uydunun paraşüt benzeri bir yapı kullanarak uzaydaki enkazları dünya atmosferine yaklaştırarak yakabileceğini söyledi.