Gazete Vatan Logo

‘Yapamazsınız’ dediler şimdi söz sahibi olduk

Başbakan Yıldırım, 50 yıl önce ‘Türkiye gemi yapar mı yapmaz mı’ tartışması sürerken bugün gemi yapmakla kalmayıp diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak noktaya geldiğini söyledi.

‘Yapamazsınız’ dediler şimdi söz sahibi olduk

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin savunma sanayisinde son 15 yılda çok büyük ilerlemeler kaydettiğini belirterek, “Yüzde 24’lerden, yerlilik payını yüzde 60’ın üzerine çıkardık. Hedef daha büyük. Bunu gerçekleştirmeye kapasitemiz de var, kabiliyetimiz de var, imkanımız da var” dedi.

14’üncü sıradayız

Denize indirilen gemiler ve dev ulaştırma projeleriyle yerli savunma sanayisinin gücünü dünyaya ve bölgeye gösterdiklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: “50 yıl önce ‘Türkiye gemi yapar mı yapmaz mı’ tartışması sürerken bugün her cins, her kapasitede, her kabiliyette gemiyi yapabiliyoruz, yapmakla da kalmıyoruz dostlarımıza ve diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir noktaya geldik.”

Yıldırım, dünyanın deniz ticaret filosunun yüzde 90’ını oluşturan 30 ülke arasında Türkiye’nin 14’üncü sıraya yükseldiğini anlattı. Son teknolojiye sahip 172 uluslararası ölçekte limanı olan Türkiye’nin, askeri, sivil, ticaret gemisi olmak üzere her türlü gemiyi kendi imkan ve kabiliyetleriyle yapabildiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Son 15 yılda 14 askeri gemi projesini tamamladık ve savunma sanayimize 30 milyar doların üzerinde kaynak sağladık. Burada yapılan en önemli kısmı şudur; amaç yerlileştirmek ve millileştirmek.”