Gazete Vatan Logo

‘Yalnız kurt’, ‘dede’ ama ‘terörist’ değil!

Las Vegas’da konser izleyen binlerce kişinin üzerine kurşun yağdırarak 59 kişiyi öldüren Stephen Paddock için ABD’li yetkililerin ve medyanın ‘terörist’ ifadesini kullanmaması tartışma konusu oldu

‘Yalnız kurt’, ‘dede’ ama ‘terörist’ değil!

Pazartesi sabahı düzenlenen ve en az 59 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili soruşturma devam ederken, sosyal medya kullanıcıları, yetkililerin ve basın organlarının şüpheli Stephen Paddock için “terörist” terimini kullanmamasına tepki gösteriyor. Basın organlarında, Mandalay Bay Oteli’nin 32’nci katında tuttuğu odadan konser izleyen kalabalığın üzerine ateş açtığı açıklanan 64 yaşındaki Paddock’tan “yalnız kurt”, “dede”, “kumarbaz” ve “emekli muhasebeci” ifadeleriyle bahsediliyor. Ancak “terörist” sıfatı kullanılmıyor. Paddock’un bu saldırıyı neden düzenlediği henüz bilinmiyor. Uluslararası terör örgütleriyle arasında herhangi bir bağ tespit edilemediği ve psikolojik bir rahatsızlığı olduğu yönünde herhangi bir bulgu olmadığı açıklandı. Sosyal medyada, Müslüman olsaydı saldırının hemen ardından Paddock’u tanımlamak için “terörist” kelimesinin kullanılacağını ve henüz ortaya somut kanıtlar çıkmadan “İslamcı terörle” bağdaştırılacağını söyleyenler çoğunlukta. Bu duruma tepki gösterenler arasında ünlüler, ekran yüzleri ve akademisyenler de var.

Haberin Devamı

Müslüman olsaydı...

Bu isimlerden biri olan Rap şarkıcısı Russ, “Eğer bu adam Müslüman olsaydı hemen terörist yaftası yapıştırırdık” diye yazdı. Nevada eyalet yasalarında, “terör eylemi,” “Genel nüfus üzerinde büyük fiziki zarar vermek ya da öldürmek amacıyla şiddet kullanılmasını içeren her türlü eylem” olarak tanımlanıyor. ABD’de federal düzeyde ise belli bir faaliyetin “iç terör eylemi” olarak nitelendirilmesi için üç kriteri karşılaması gerekiyor:

- Federal ya da eyalet yasalarını ihlal edecek şekilde insan hayatını tehlikeye atmak,

- Sivilleri ya da devleti korkutma veya baskı altına alma amacını taşımak

- ABD sınırları içerisinde vuku bulmak

Geçen ay yapacaktı boş oda bulamadı

ABD’li Paddock’un benzer bir eylemi geçen ay Chance the Rapper konseri esnasında yapmayı planladığı, ancak konser alanını gören bir boş oda bulamadığı için katliamı gerçekleştiremediği anlaşıldı. 22-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşen ‘Hayat Güzeldir’ festivaline de 45 bin kişi katılmıştı.

Haberin Devamı

iPhone kurtarmış

Konser alanında bulunan bir kadının cebinde iPhone sayesinde ölümden kurtulduğu anlaşıldı. Kurşunlardan biri telefona isabet edince adı açıklanmayan kadın telefonu sayesinde ölümden dönmüş oldu.