Gazete Vatan Logo

‘Yalan Mars’ta bir yıl yaşadılar

ABD’nin Hawaii eyaletinde ‘Mars’ta yaşam’ simülasyonuna katılan 6 bilim insanı, 365 gün süren misyonlarının sona ermesi ile artık özgür.

‘Yalan Mars’ta bir yıl yaşadılar

Bilim insanları, Hawaii Üniversitesi’nin girişimi ile başlatılan ve Amerikan Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi’nin (NASA) finanse ettiği ‘Mars One’ projesi kapsamında, Mauna Lao Yanardağı’nın tepesine kurulan ve enerji ihtiyacını da güneş panellerinden karşılayan bin metrekare kubbe içinde bir yıl boyunca çeşitli çalışmalar yaptı.

2 bin 500 metre yükseklikte Kızıl Gezegen benzeri bir ortamda, tecrit edilmiş halde yaşayan bilim insanları, Mars’a yapılacak ilk insanlı yolculuk için de çalışmalar yürüttü. Denek olarak da takip edilen ekip, Mars yolculuğu sırasındaki olası psikolojik yan etkileri gözlemleyebilme adına bir yıl boyunca izlendi, anketlere tabi tutuldu. 5 buçuk metre yüksekliğinde ve 11 metre çapında olan kubbe içerisinde yaşayan Mars ekibi, sadece iki haftada bir kez kapsülden ayrılıp dışarı çıkabiliyordu. Haftada bir kez 6 dakikalık banyo yapabilme izinleri olan bilim insanları, sadece konserve tüketiyor ve dış çevreyle iletişim kurabilmeleri 20 dakika geç olarak gerçekleşiyordu. Uzmanlar yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı Kızıl Gezegen diye de anılan Mars’ta insanlı bir misyonun bir ila üç yıl sürebileceğini söylüyor. ‘Mars One’ simülasyonu, Rusya’nın daha önce yapmış olduğu 520 günlük simülasyonun ardından gerçekleştirilen ikinci en uzun süreli ‘Mars’ta yaşam’ deneyi oldu.

Haberin Devamı