Gazete Vatan Logo

"Yabancı yatırımcı için reform paketi yolda"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, doğrudan yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekmek için çeşitli reform paketleri hazırladıklarını belirterek, "Hükümetimiz bunun üzerinde çalışıyor" dedi.

"Yabancı yatırımcı için reform paketi yolda"

Bakan Tüfenkci, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin "Üretim Odaklı Yeni Ekonomi Anlayışının Ticaret ve Sanayimiz Açısından Önemi ve Etkileri" başlıklı aylık olağan toplantısında, küresel finans sisteminin rasyonel olmayan uygulamaları sonucu ortaya çıkan krizinin dünya ekonomisine etkilerinin halen sürdüğünü kaydetti.

Gelişmiş ülkeler durgunlukla mücadele ederken, gelişmekte olan ekonomilerin de hız kesmeye devam ettiğine işaret eden Tüfenkci, azalan küresel talep sonucu ham madde fiyatları düşerken, arz fazlası petrol ve kıymetli maden fiyatlarında da düşüşlerin olduğunu dile getirdi.

Tüfenkci, özellikle ham madde ve enerji ihracatına bağımlı ekonomilerde ciddi sorunlar yaşandığını ancak küresel ekonomiyi sarsan bu zorlu süreçte Türkiye ekonomisinin ciddi bir sınavdan başarıyla geçtiğinin altını çizdi.

Hiçbir şart altında mali disiplinden taviz vermediklerini vurgulayan Tüfenkci, "Bu sayede bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 11 seviyesinden yüzde 1'lere indirdik" dedi.

Tüfenkci, enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürdüklerini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu süreçte ekonomimiz büyümeye, istihdam oluşturmaya devam etti. Artık Türkiye ekonomisi; küresel çalkantılardan etkilenmeyen, kendi dinamikleriyle sorunların üstesinden gelebilen, şartlara uygun esnek politikalar üretebilecek kapasiteye sahip bir yapıya kavuşmuştur. Artık günlük sorunlarla uğraşan değil, orta-uzun vadeli iddialı hedefler ortaya koyan Türkiye var." Bakan Tüfenkci, Meclise sevk ettikleri reformlarla birlikte sanayicilerin üretim yaparken karşılaştıkları sorunları çözme noktasında güçlü irade ortaya koyduklarını ve koymaya da devam edeceklerini söyledi.

"Bu Bakanlıklar sizler için var. Sizlerin önünü açmak için var. Sizlere engeller çıkarmak için değil, sizlerin karşılaştığı engelleri ve rekabette sizlerin geri düşmesine neden olan koşulları ortadan kaldırmak için var" diyen Tüfenkci, öncelikli hedeflerinin sanayicilerin ve üreticilerin karşılaştığı gereksiz bürokratik engelleri bir bir ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti.

Tüfenkci, doğrudan yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekmek için çeşitli reform paketleri hazırladıklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hükümetimiz bunun üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Ilgaz'da Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısında ilgili bakanlarımızla birlikte aldığımız kararları hayata geçireceğiz. İnşallah Başbakan Yardımcımız yakında o paketi de açıklayacak. Ama ondan önce, orada da ifade ettiğim gibi, yerli ve mili yatırımcının karşılaştığı sorunları ve önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Eşit şartlarda ve dünya ile rekabet edebilir hale getirmemiz lazım. Bununla ilgili iş yasalarımızdan, mevzuatımızdan kaynaklanan bir takım sıkıntıları giderecek, işçi ile iş vereni karşı karşıya getirecek uygulamalardan, ortaya çıkacak sorunlardan bizim artık işverenlerimizi kurtarmamız lazım.

Bununla ilgili çalışmaları Adalet Bakanlığımız ve ilgili Bakanlarımız ile beraber yakında tamamlayıp, kamuoyunun görüşlerine açacağız. Burada işçinin hakkı yensin anlamında asla ve asla düşünmüyoruz. Bir mahkeme karşısında işvereni baştan suçlu ilan edecek bir konumdan da uzaklaştırmamız gerek. Sizin bürokrasi ve mahkemelerle değil; işinizle üretime odaklanıp, 'ben bu malı hangi piyasalarda, hangi koşullarda satarım?'ın derdine düşmeniz lazım. Bunun için, çalışmalarımızda bu hususlara dikkat etmemiz gerektiğine inanıyorum."

Haberin Devamı