Gazete Vatan Logo

'Yabancı öğrenci sayısı 5 kat arttı'

TİM’in “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırmasında ödüller dağıtıldı.

'Yabancı öğrenci sayısı 5 kat arttı'

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırması kapsamında Türkiye'nin hizmet ihracatı şampiyonları Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ödüllendirildi. Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı ödül töreninde Bakanların yanı sıra farklı sektörlerden liderler de hazır bulundu. Gecede 11 sektörde ilk üçe giren firmalara ödülleri verildi. Eğitim alanında ihracatın en büyük ödülünü ise Bahçeşehir Üniversitesi, Başbakan Yıldırım’ın elinden aldı.

Başbakan Yıldırım'dan ihracatçılara övgü

Başbakan Binali Yıldırım ödül töreninde yaptığı konuşmada hizmet işinin akıl işi olduğunu belirterek, “Akıl teri ile para kazanmayı daha fazla artırmalıyız. Gelişmenin yolu bu. Ülkemizi dünyanın her tarafında tanıtan ihracatçılarımıza hükümetimiz ve milletimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz. Başarılarının daim olmasını diliyorum” dedi.

Eğitim dalında Türkiye’nin ihracat şampiyonu Bahçeşehir Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise “Türkiye’de yabancı öğrenci son beş yılda 5 kat artış gösterdi. Şu an 90 bine yakın uluslararası öğrenci ülkemizde eğitimine devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise her beş öğrenciden biri uluslararası öğrenci. Bu rakamları çok daha yukarılara çekmeliyiz. Türkiye’de eğitim alanında ihracatın kapısını Bahçeşehir Üniversitesi olarak biz araladık. Amacımız Türkiye’yi tanıtmak, anlatmak ve hizmet etmek. Bir yabancı öğrencinin Türkiye’ye yıllık bıraktığı para 40 bin dolar. Ayrıca eğitim ihracatı yaparken kültürümüzü de transfer ediyoruz. Bugüne kadar yaptığımız faaliyetler göz önüne alındığında yurtdışından öğrenci getiren, yani döviz kazandıran önde üniversitelerden biriyiz ve bunun Türkiye ekonomisine, ihracatına çok önemli bir katkısı olduğunu düşünüyorum. 2023 vizyonu çerçevesinde 250 bin yabancı öğrencinin Türkiye’ye gelmesi ve burada eğitim alması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

“EĞİTİM İHRACAT KAPSAMINA ALINMALI”

Daha yapılacak çok iş olduğunu ifade eden Yücel, “Eğitimin ihracat kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Dışardan gelen öğrenci sayısının artması için teşvik verilmesi lazım ve Türkiye İhracatçılar Meclisi içerisinde bir eğitim biriminin de olmasını arzuluyoruz” dedi.

Haberin Devamı