Gazete Vatan Logo

‘Ya demokrasi ve özgürlük ya terör’

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonunda, “Türkiye İnsan Hakları Kurumu” kurulmasına ilişkin yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyon, daha önce görüşülmeye başlanan tasarıyı alt komisyon metni üzerinden ele aldı.

MHP’li Faruk Bal, Türkiye İnsan Hakları Kurumunun bağımsız bir yapıda olması gerekirken, tasarıya göre devletin bir organı gibi konumlandırıldığını, yanlış bir noktadan başlanıldığını savundu. Tasarının “üyelik teminatı”nı düzenleyen maddesine yönelik eleştiriler yönelten Bal, “Öyle bir madde ki milletvekili dokunulmazlığının daha üzerinde. Koruma olmalı ama bu kadar ağır vurgu olmamalı” dedi.

CHP’li Atilla Kart ise tasarının Kurul yapısını düzenleyen maddesiyle, “bittiğini, çöktüğünü” öne sürdü. Bir kamu görevlisinin görevini kötüye kullanması durumunda oluşacak zararın neden devlete yüklendiğini soran Kart, “Faşizmi kurumsallaştıracak bir yasayla karşı karşıyayız” görüşünü savundu.

Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise , “Türkiye’de yanlış bir intiba var: Demokrasi, insan hakları olursa terörün azacağı konusunda yanlış bir bağlantının kurulması” dedi. Konuyla ilgili olarak her kesimin ve herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu:

“C-4 fitiline bağlanmış bir demokrasi olmaz. Plastik bağlayıcıya endeksli, onunla irtibatlı bir demokrasi olmaz. Demokrasi, özgürlük olacaksa, cebir ve şiddet olmaz. ’Ama’lı, ’fakat’lı bir söylem olmaz. Ya demokrasi ve özgürlük ya terör... Bu noktada herkesin sorumlu davranması ve tercih yapması gerekir.”

Haberin Devamı