Gazete Vatan Logo

‘Ya ben ya Merkel’

Cumhurbaşkanı adayı Le Pen, seçimlerin ardından Fransa’yı ‘bir kadının yöneteceğini’ savundu. Le Pen, bu kadının ya kendisi ya da Almanya Başbakanı olacağını öne sürdü.

‘Ya ben ya Merkel’

Fransa’da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde, aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin eski lideri Marine Le Pen ve merkez sağcı ‘Yürüyüş’ hareketinin kurucusu Emmanuel Macron, televizyonda son kez kozlarını paylaştı. Devlet televizyonunda yayınlanan ve milyonlarca kişi tarafından izlenen tartışmada Le Pen, rakibi Macron’u ‘sistemin sevgilisi’ olarak niteledi ve seçimleri kaybetmesi halinde Fransa’yı Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yöneteceğini iddia etti. Le Pen, “Fransa bir kadın tarafından idare edilecek. O kadın ya ben olacağım ya da Sayın Merkel” dedi.

‘Avrupa’nın kurtarıcısı’

Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik eleştirilerini sürdüren Le Pen, “Ben bir Avrupalıyım. Avrupa’yı, onu öldüren AB’den kurtarmak istiyorum” diye konuştu. Macron’un bankacılık geçmişini hatırlatarak, ‘eski düzenin adamı’ olduğunu öne süren Le Pen, “Avrupacı ve finans dünyasının adayı, kendisine göre her şey alınıp satılabiliyor, insanlar dahil” dedi. Program sonrasında yapılan anketler, halkın büyük bölümünün Macron’u münazaranın kazananı olarak gördüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

‘Özür dilersek intikam isterler’

Le Pen programda, Macron’un Cezayir katliamına yönelik sözlerine de tepki gösterdi. Macron’un Fransa’nın Cezayir’den özür dilemesi gerektiğine yönelik sözlerini hatırlatan Le Pen, “Siz Cumhurbaşkanı olarak böyle diyorsanız o ülkenin gençleri tabi gelip Fransa’dan intikam almak ister. Terörizmde sizin de payınız olduğunu kabul edin” dedi.

‘Korku yayan yalancı parazit’

Macron Le Pen’e “Beni suçlamayın, yalan söylemeyin” diyerek tepki gösterdi. Le Pen hakkındaki hukuki süreçleri de hatırlatan Macron, “Hakkınızda soruşturma var. Benim kapımda hakim beklemiyor. Sizin gerçek bir projeniz yok. Nefret, korku yaratarak halkı korkutmayın. Siz bir parazitsiniz. Gülerek rol oynamayı bırakın” diye çıkıştı.

Obama’dan videolu destek

ABD Başkanı Donald Trump, ‘güçlü sınırlar ve sıkı göçmen politikası’ için Le Pen’e oy verilmesi gerektiğini söylemişti. Trump’ın selefi Barack Obama ise çektiği video klibinde Fransızlara, “Geleceğiniz için Macron’a oy verin” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı