Gazete Vatan Logo

‘Vekilliğimizi çaldılar’

CHP komisyonu, tutuklu vekiller raporu için çalışıyor

YSK’nın vekilliğini düşürdüğü Dicle, CHP’lilere “Milletvekilliği hakkım resmen gasp edildi” dedi

CHP’li Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevi Komisyonu “Tutuklu Milletvekilleri” raporu hazırlıyor.

Raporda, Ergenekon tutuklusu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Balyoz tutuklusu MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ile KCK tutukluları BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın yanı sıra bir süre önce tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’a da yer verilecek. Raporda ayrıca milletvekili seçilmesine karşın vekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle de yer alacak.

Diyarbakır’a gittiler

Raporda, tutuklu milletvekillerinin hukuki durumuna da yer verilirken, hem Avrupa’dan hem de Türkiye’den bazı örnekler verilerek, “tutuklu milletvekili” konusunun çeşitli tarihlerde nasıl ele alındığı anlatılacak. Avrupa’daki kurum ve kuruluşlara da gönderilecek raporda, tutuklu milletvekillerinin ifadelerine de yer verilecek. Heyet üyeleri raporlama çalışmaları kapsamında önceki gün Diyarbakır Cezaevi’ne giderek burada tutulan Hatip Dicle, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş ve İbrahim Ayhan ile görüştü. Dicle, CHP’li heyete, “Milletvekilliği hakkım resmen gaspedildi. Vekilliğimizi çaldılar” dedi.

Görüşmede BDP’li vekillerin özellikle CHP’yi “anadilde eğitim” konusunda “çekingen” davranmakla eleştirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı