Gazete Vatan Logo

‘Vatandaş isterse koalisyon olur’

CHP lideri Kılıçdaroğlu: “Koalisyonlar elbet olabilir. Vatandaşı korkutarak oy almak gibi ucuz politika Türkiye’de üretilmemelidir. Ülkeye yazık günahtır. Koalisyon olabilir mi, olabilir vatandaşın tercihi öyleyse. Ben buna saygılıyım”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Koalisyon kabustur” sözlerine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, dün NTV’de katıldığı programda şöyle konuştu:

‘Kavgaları bırakalım’

“Önce şunu söyleyeyim. Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. Eskileri bir tarafa bırakalım, eski kavgaları da bir kenara bırakalım. Ben bu başlangıcı yapmaya hazırım. Benim siyasi geçmişim de bellidir, bürokratik geçmişim de bellidir. Demokrasiye inanan bir partiyiz. Koalisyonlar elbet olabilir. Vatandaşı korkutarak oy almak gibi ucuz politika Türkiye’de üretilmemelidir. Ülkeye yazık günahtır. Koalisyon olabilir mi, olabilir vatandaşın tercihi öyleyse. Ben buna saygılıyım.”

“Koalisyon iflastır. Ama zaten, 13’ncü yılın sonunda geldiğimiz nokta da budur. Kendisi söylüyor, kriz var diyor ekonomide. E tek başına iktidar yok muydu? Tek başına iktidar vardı. Elinden tutan yoktu. Başbakan adayı sen kendi elinde getirdin, kurultaydan önce başbakanımdır dedin. Kimi suçluyorsunuz o zaman. Halka şantaj yapıyorsunuz, aman ha başka yere verme. Hiçbir şey olmaz, Türkiye cumhuriyeti güçlü bir ülkedir. Sayın cumhurbaşkanının da sıcak siyasetin dışında olması lazım. Namus ve şerefi üzerine yemin etti.”

Haberin Devamı

CHP-MHP-HDP olur mu?

(Mesela CHP, MHP, HDP koalisyonu, sizin için bir koalisyon markası mıdır?” sorusu üzerine) Böyle bir ittifakın gerçekleşebileceğine inanmıyorum. Gerçekçi olmamız lazım. Böyle bir koalisyon olur mu olmaz mı, tabi iki sayın lider adına konuşmak doğru değil ama bugüne kadar ortaya çıkan tablonun böyle bir koalisyona izin vermeyeceğini görüyoruz. Bugünden koalisyon tartışması yapmanın doğru olduğuna inanmıyorum. Biz önce bir halka gidelim anlatalım, dertlerini bir dinleyelim.”

“HDP’ye oy kaymaz”
“(CHP tabanından) HDP’ye oy kayabileceğine inanmıyoruz. İkincisi, bu seçimlerde yeni seçmen kitlesi kazanacağız. HDP’nin parlamentoda olması doğrudur. HDP’nin de, Saadet’in de, Vatan Partisi’nin... Muhalefet kendi arasında kavga ederse o da demokrasiye zarar verir. Ama şunun altını özenle çizeyim. Kesinlikle terörü reddediyoruz. Terörün arkasında birileri duracaksa demokrasiden söz etmeye hakkı yoktur.”
“Türk üst kimliktir’
(“Anayasa’nın 66’ncı maddesi herkes Türk’tür diyor. Bu madde değişmeli mi?” sorusuna yanıt) “Türk milleti kavramını savunuyoruz. Adımız ne Türk milleti. Türk bir üst kimliktir. Onun altında pek çok alt kimlik var. Biz etnik kimliğe dayalı siyaseti reddediyoruz. İnanca dayalı siyaseti de reddediyoruz. Bazı gazeteler yazıyor. CHP imam hatip okullarını kapatacak. Niye engel olalım biz buna?”
“Asker ölüme gönderildi”
“Ağrı Diyadin’de şöyle söyleyebilirim. Sorun çıkmayabilirdi. Ama sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Bir anlamda açıkça söylemek gerekirse askerler ölüme gönderildi. Buyurun Genelkurmay’ın açıklaması, hükümetin açıklaması hangisi doğru? Efkan Ala’nın o olayda ne işi var? İçişleri Bakanı değil, neden talimat veriyorsunuz? Kimsiniz siz? Pek çok karanlık noktayı içinde barındıran bir olay.”
CHP’den atılacaklar!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, İzmir’de milletvekili aday listesindeki Atilla Sertel’in, CHP’lilerin itirazı üzerine YSK tarafından adaylığının iptal edilmesine şöyle tepki gösterdi: “Ön seçime girdi, başarılı oldu. Şikayet edenleri araştırıyorum. Onlar bizim partiliyse kesinlikle partide kalmayacaklar.”

Haberin Devamı