Gazete Vatan Logo

'Vatan sana param feda!'

'Vatan sana param feda!'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 yaşından gün almış olanların 30 bin Türk lirası karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacağını ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacağını açıkladı

Nefesini tutmuş şekilde kendisini dinleyen vekillerine “Heyecanlanıyorsunuz biliyorum” diye takılan Erdoğan, telaffuz ettiği rakamların mevcut dövizle askerlik uygulamasının şartları olduğu anlaşılınca salonda yaşanan hayal kırıklığına da güldüğü görüldü. Erdoğan, bunun üzerine “Bilmiyorum anlaştık mı?” diye sordu. Vatan sana param feda

BEDELLİ ASKERLİK

30 yaşından gün alanlar, 30 bin TL karşılığında “kışla” yüzü görmeden askerlik görevlerini yapmış kabul edilecek. 30 bin TL, 6 ay içinde defaten ya da yarısı başvuruda olmak üzere iki eşit taksitle ödenebilecek

DÖVİZLE ASKERLİK

Üç yıl süreyle yurtdışında oturan yükümlüler de yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin euro karşılığı dövizle askerlikten yararlanacak. Dövizle askerlikten yararlananlar artık “Burdur”a gitmeyecek

Vatan sana param feda

Başbakan Erdoğan, bakanların dahi içeriğini bilmemesi nedeniyle muamma haline dönüşen bedelli askerlik müjdesini partisinin dünkü grup toplantısında detaylarıyla açıkladı. Başbakan’ın açıklamasından 20 dakika sonra da hükümetin “Askerlik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Erdoğan, şöyle dedi:

Vatan sana param feda

Bakaya kalanların sayısı ciddi artmıştı

Bedelli askerlik daha önce 3 kez 1987-1992 ve 1999’da çıkarılan kanunlarla mümkün hale gelmiştir. 87 ve 92’de çıkarılan yasalarda amaç büyük miktarlara ulaşan saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin eritilmesiydi. 99’da ise bedelli askerlik Marmara Depremi’nin zararlarının giderilmesine katkı için çıkarılmıştır. Biz bedelli uygulamasıyla 2 önemli hedef gözetiyoruz. Birincisi, bakaya kalanların sayısının ciddi arttığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azaltılmasını hedefliyoruz. İkincisi ise bedelli askerlik kanunu ile çok önemli sosyal bazı hizmet ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Önemli ayrıntıyı vurgulamak zorundayım. Öngördüğümüz yaş sınırı ile askerlik ve güvenlik hizmetlerinin aksamasına asla mahal vermiyoruz. Terörle mücadelede zaafiyet oluşmasına asla izin vermiyoruz. TSK’nın ihtiyacı erbaş er sayısını dikkate alarak düzenlemeyi yapıyoruz.

Vatan sana param feda

Dövizle askerlikte 38 yaş sınırı kalkıyor

Oturma ve çalışma iznine sahip olarak işçi işveren sıfatıyla ya da bir meslek ya da sanatı icra ederek toplam 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunanlar 38 yaşı tamamladıkları yılın sonuna kadar 5 bin 112 euro karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getiriyorlardı. 38 yaşına kadar başvurmayanlar ise 7668 euro karşılığı bu hizmeti yapıyorlardı. Dövizle askerlik hakkından yararlananlar 21 gün de temel askerlik eğitimi alıyorlardı. Hazırladığımız tasarı ile dövizli askerlik hakkı kazananlar için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin euro bedelle askerlik görevini ifa hakkını getiriyoruz. 21 günlük temel eğitimi tamamen kaldırıyoruz. Yani dövizli askerlik hakkına sahip olanlar sadece 10 bin euro ödemek suretiyle bu yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar. Yaşları ne olursa olsun ayrım yapılmayacak. Parayı ödeyip temel askeri eğitimden muaf tutulacaklar.

Vatan sana param feda

Bedellide 21 gün eğitim de olmayacak

Geliyorum bedelli askerliğe, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 30 yaşından gün almış olanlar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bedelli askerliğe hak kazanacaklar. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin TL parayı defaten ödeyebilecekleri gibi, yarısını başvurusu sırasında diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da temel askerlik eğitimi almayacaklar. 21 gün temel eğitime katılmayacaklar. Bilmiyorum anlaştık mı?

Bedelli parası şehit ailelerine gidecek Vatan sana param feda

Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin, şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK’ya, Jandarma Genel Komutanlığı’na, Sahil Güvenlik ve Emniyet Hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve faaliyetlerin finansmanına aktarıyoruz. Hatta milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakamı da artık bu fona ayırmak suretiyle burayı daha güçlendirmiş olacağız.

Vicdeni ret gündemimizde asla olmadı

Vicdani ret tartışmalarına Başbakan son noktayı koydu: “Vicdani ret olarak adlandırılan bir düzenleme hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır. Askerlik bu millet bu topraklar için en kutsal vazifelerden biri kabul edilmiştir. Askerlik hizmetinin ciddiyetinin zedelenmesine de istismar edilmesine de asla müsade etmedik, etmeyiz.”

Jet hızıyla Meclis’te

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında yaptığı ‘bedelli askerlik’ açıklamasından 20 dakika sonra, “Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, TBMM Milli Savunma Komisyonu’na sevk edildi. Tasarı, 24 Kasım Perşembe günü komisyonda görüşülecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tasarının Perşembe günü komisyondan geçmesi durumunda, 29 Kasım Salı günü de Genel Kurul’da ele alınacağını söyledi. Tasarıdaki detaylar şöyle:

Gerekçe yoklama kaçağı:

Tasarının genel gerekçesi, “Yoklama kaçağı ve bakaya birikimini engellemek” olarak açıklandı. Tasarıda öngörülen yaş sınırının terörle mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesine devam edilmesi, herhangi bir zafiyete meydan verilmemesi ve askeri hizmetin gerektirdiği TSK’nın ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak belirlendiği vurgulandı.

Bedellide yaş 30:

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, 30 yaşından gün almış yükümlüler, istekleri halinde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin Türk Lirası parayı ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Başvuruda bulunanlar, öngörülen miktarını yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde de ödeyebilecek.

45 yaş üstü:

45 yaş üstündekilerin daha fazla döviz ödeyerek temel askerlik eğitimine tabi tutulmalarına ilişkin düzenleme de kaldırıldı.

Hizmetini aksatanlara af: Tasarıda, temel askerlik eğitimini aksatan dövizle askerlik yükümlülerine af niteliği taşıyan bir geçici madde de yer aldı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini süresi içinde yapmadıkları gerekçesiyle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan, eski miktarlar üzerinden ödemelerini süresi içinde tamamladıklarını konsolosluklara müracaatla belgelendirmeleri kaydıyla, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacakları hükme bağlandı.

Kanundan önce başvuru:

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar hakkında, temel askerlik eğitimi hariç başvuru tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümlerinin uygulanacağı öngörüldü. Bu yükümlüler temel askerlik eğitimine tabi tutulamayacaklar.

Vatandaşlıktan çıkan:

Ödemesini tamamladıktan sonra, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlere, askerliğe elverişsiz hale gelenlere, vefat edenlere, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere geri ödeme yapılmayacak.

Dövizle askerlik nasıl uygulanıyordu?

DÖVİZLE askerlik, 38 yaş sınırı içinde bulunanların 5 bin 112 euro veya karşılığı yabancı ülke parasını, başvuru tarihinden itibaren 38 yaşlarını doldurdukları yılın sonuna kadar peşin veya en çok dört eşit taksitte ödemeleri, 38 yaş sınırını aşanların 7 bin 668 euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru esnasında peşin olarak ödemeleri şartıyla yapılabiliyodu. Bu yükümlülerin, 21 gün süreli temel askerlik eğitimi de yapmaları gerekiyordu.

İşte sosyal medyada yer alan o mesajlar...

- Bedelli askerlik kesinleşmiş. ama fiyatlar çok yüksek. 2 arkadaş birleşip bir bedelliye girebiliyor muyuz?

- Bedelli 30 BinTL, öküz alırız lan o paraya öküz öküz..

- Sizin açıklayacağınız bedelli yaşı va parası bu kadar olur.

- Bedelli askerlik 30 bin lira olarak açıklandı.Koskocaman OHAAA diyorum. O parayı verenleride şehit ettirmiceksin dimi 1ayda?

- 30 bin liraya bedelli demek. Bu ülkede her türlü güzellik hep zenginlere yapılır demek. Devlet zenginler için var demek.

- 30 bin liraya üniversite diploması da isteriz

- Bedelli askerlik kesinleşmiş. ama fiyatlar çok yüksek. 2 arkadaş birleşip bir bedelliye girebiliyor muyuz?

- Bedelli askerlik 30binTL, herhalde jakuzili mini barlı hatunlarla dolu bi köşk falan kiralıyoruz orda yapıcaz askerliği.

- Babam milletvekili olunca ben de bedelli yapıcam görürsünüz.

Haberin Devamı