Gazete Vatan Logo

‘Vatan haini’ ilan ettiler

Başkan Trump, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına karşı Putin’i ‘savunması’, ülkesinde büyük tepki yarattı. Önde gelen ABD’li siyasetçiler, Trump’ı ülkesine ‘ihanet etmekle’ suçladı

‘Vatan haini’ ilan ettiler

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Moskova’nın seçimlere müdahale ettiği iddialarıyla ilgili kendi istihbarat servisi yerine Rusya’nın yanında yer alarak Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek çıkmasına ABD’den sert eleştiriler geldi.

Trump önceki gün Putin ile Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yaptığı ortak basın toplantısında, Amerikan istihbarat teşkilatlarının aksine, Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine inanmak için bir sebep olmadığını söylemişti. Trump’ın bu sözlerine en başta kendi partisi Cumhuriyetçilerden tepki geldi.

Paul Ryan:

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Parti’li Başkanı Paul Ryan, Moskova’nın 2016 seçimlerine müdahalesi konusunda şüphe bulunmadığını söyledi ve “Trump Rusya’nın müttefikimiz olmadığını kabul etmeli” dedi.

John McCain:

Eski başkan adaylarından Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Trump’ın tutumunu, “Utanç verici bir performans” sözleriyle eleştirdi. McCain “Daha önce hiçbir ABD Başkanı kendisini böyle bir despot karşısında hiç bu kadar sefilce aşağılamamıştı” dedi.

Haberin Devamı

Abby Huntsman:

ABD’nin Rusya Büyükelçisi Jon Huntsman’in kızı, Cumhuriyetçi Parti’ye yakın siyasi yorumcu Abby Huntsman Twitter hesabından “Hiçbir müzakere kendi insanını ve ülkeni otobüsün altına atmaya değmez” dedi.

Newt Gingrich:

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden, eski Temsilciler Meclisi Newt Gingrich, Trump’ın sözleri için “Başkanlığının en ciddi hatası, düzeltilmeli, derhal” mesajı paylaştı.

Chuck
Schumer:

ABD Senatosu’nda Demokratların lideri olan Chuck Schumer, Trump’ın basın toplantısındaki tavrını ‘utanç verici bir performans’ olarak nitelendirerek eleştirdi. Schumer, “Amerika için üzücü bir gün” yorumunda bulundu. Demokrat siyasetçi, Trump’ın takındığı tutumla ‘kendisini ülkesinin üzerine koyduğunu’ öne sürdü.

John Brennan:

Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) eski başkanı olan John Brennan, Trump’a yönelik en sert eleştiriyi yapan isim oldu. Brennan Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Donald Trump’ın Helsinki’deki basın toplantısı performansı ‘büyük suç & kusurlu davranışlar’ sınırını aşmaktadır. Bu vatan hainliğinden başka bir şey değildir. Trump’ın yorumları yalnızca embesilce değil, kendisi tamamıyla Putin’in cebinde. Cumhuriyetçi vatanseverler: Neredesiniz???” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Nanc Pelosi:

Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Nancy Pelosi ise, Trump’ın ‘Putin’in önündeki zayıflığının’ Rusların elinde kendisi hakkında bir koz olduğunu kanıtlar nitelikte olduğunu savundu.

Bob Corker:

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, Trump’ın Rusya’nın 2016 seçimlerine yaptığı müdahaleyi kınamayı reddetmesinin ABD’nin ‘enayi gibi gözükmesine’ yol açtığını söyledi. Corker, zirveyle ilgili olarak “Ülkemiz için iyi bir an değildi. Devlet Başkanı Putin için ise çok iyi bir gündü” yorumunda bulundu.

James Clapper:

Eski Ulusal İstihbarat Direktörü CNN’e yaptığı açıklamada, ‘Amerikan Başkanı’nın Putin tarafından esir alındığını ve korkutulduğunu’ söyledi. Clapper “Bu inanılmaz ve rahatsız edici” ifadelerini kullandı.

Ekibi de eleştirdi

Trump’ın ‘Rusya’yı savunan’ tavrına ekibinden bile tepki geldi. Daily Beast sitesine konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “Trump son derece zayıf bir duruş sergiledi. Putin ise şampiyon gibiydi” dedi. Adı açıklanmayan yetkili, “Şok olduğumu söylemek isterdim ama bu şu an içinde yaşadığımız dünya” diye devam etti.

Haberin Devamı

Basın verdi veriştirdi...

Batı basını, Helsinki zirvesinde Putin’e karşı sergilediği tutum nedeniyle Trump’ı eleştiri yağmuruna tuttu. Öne çıkan manşetlerde Trump’ın tavrı için çoğunlukla ‘hainlik’ ve ‘zayıflık’ benzetmeleri yapıldı:

İngiliz Daily Mirror gazetesi, manşetine taşıdığı zirve haberinde Trump için ‘Putin’in kanişi’ başlığını kullandı.

Alman Handelsblatt gazetesi, zirveyi ‘otokratların buluşması’ olarak niteledi.

İspanyol El Mundo, Trump’ın zirvede Avrupa’yı ‘küçük düşürdükten’ sonra Putin’e ‘teslim olduğu’ yorumunu yaptı.

Finlandiya gazetesi Kauppalehti haberi ‘Trump 0-Putin 1’ başlığıyla verdi.

Fransız Le Monde, Trump’ın Putin karşısında ‘zayıflık gösterdiğini’ iddia ederken, ABD liderinin bu tavrıyla Cumhuriyetçileri ‘utandırdığı’ yorumunda bulundu.

Trump karşıtlığıyla tanınan New York Daily News gazetesi birinci sayfasında ‘Açık ihanet’ başlığını atarken ABD liderini, Putin’le el ele tutuştuğu sırada ABD’nin simgesi sayılan Sam Amca’yı başından vururken gösteren bir karikatür kullandı.

New York Post gazetesi, Trump’ın Putin’i dinlerken çekilen fotoğrafının altına ‘Hiç kötülük görmüyor’ başlığını attı.

Haberin Devamı