Gazete Vatan Logo

‘Vaşakın yaşam alanına HES yapamazsın’ kararı

Vaşak, ur kekliği, boynuzlu yılan gibi nesli tükenen hayvanların yaşadığı Erzincan’ın Tercan ilçesi kırsalına yapılacak HES için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.

ERZİNCAN merkeze 100 kilometre uzaklıkta bulunan Tercan İlçesi’ne bağlı Konarlı ile Esenevler Köyü arasında bulunan Şıhköy Deresi üzerine yapılması planlanan Haydar Regülatörü ve HES projesine, valilik 2009 yılında ’ÇED gerekli değildir’ raporu verdi. Bunun üzerine Avukat Barış Kılıç, havzadaki dağ keçisi, ur kekliği, vaşak, kırmızı benekli alabalık, boynuzlu yılan gibi türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek 4 köylü adına geçen yıl Sivas İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkemenin 29 Ocak’ta verdiği ’yürütmeyi durdurma’ kararı köylüler tarafından sevinçle karşılandı. Köylülerin avukatı Barış Yıldırım, şöyle dedi:

İmkansız zararlar

“Valiliğin ’ÇED gerekli değildir’ kararını mahkeme projenin telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği nedeniyle iptal etti ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, hukuka uygun olmadığı için mahkeme iptal kararı verdi. Karar yöre halkı tarafından da sevinçle karşılandı. Şıhköy Deresi Havzası’nın birinci derece doğal sit alanı ilan edilmesi için geçen yıl Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna başvuru yaptık. O bölgenin birinci derece doğal sit alanı ilan edilmesi gerekmektedir. Bu mirasa zarar verecek baraj ve HES projelerinden vazgeçilmesi gerekir.”

Haberin Devamı