Gazete Vatan Logo

‘Varlık’lı yeni dönem başladı

Türkiye Varlık Fonu dönemi başladı. Fonu yönetmek üzere, 50 milyon lira sermayeli Varlık Fonu şirketi kuruldu. Mega projelere imza atacak kadroyu Başbakan atayacak

‘Varlık’lı yeni dönem başladı

Pek çok ülkeden sonra Türkiye de varlık fonuna kavuştu. 6741 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla, Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.

Sermayesi 50 milyon TL

Şirketin 50 milyon lira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu’ndan karşılanacak. Tamamı ödenmiş olan bu sermayeyi temsil eden paylar Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olacak ve şirketin hisse senetleri nama yazılı olacak.

Başbakanlığa bağlı şirketin ana faaliyet konusu, fonları kurmak ve yönetmek, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek olarak açıklandı. Şirket, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ticaret siciline resen tescil olunacak.

Haberin Devamı

Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek.

Yönetimi Başbakan atayacak

Şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanacak. 3 yıllık stratejik yatırım planı yönetim kurulu tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunun onayı ile yürürlüğe girecek. Fonun kaynakları, özelleştirme kapsamından fona devredilecek kuruluşlar ile Özelleştirme Fonu’ndan aktarılacak nakit fazlasından oluşacak. Şirket ve Varlık Fonu bağımsız denetime tabi olacak.

Haberin Devamı