Gazete Vatan Logo

‘Valiyi hemen görevden al yerine sen otur!’

Darbeci general İsmail Güneşer, Düzce İl Jandarma Komutanı’na şöyle emir vermiş: “Ben Bolu-Düzce Sıkıyönetim Komutanı, valiyi hemen görevden alıyorsun, yerine sen otur, belediye başkanı kim orada? AK Partilidir, onu da hemen al”

‘Valiyi hemen görevden al yerine sen otur!’

Bolu’da darbe girişimine yönelik, aralarında sözde “Bolu Düzce sıkıyönetim komutanı” olarak adı geçen, eski Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer’in de bulunduğu meslekten ihraç edilen 10 askeri personel hakkında hazırlanan iddianamede mahkeme tarafından kabul edildi. Tutuklu sanıklar Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ileadli kontrol şartıyla serbest bırakılan Yüzbaşı M.G, Üsteğmen M.G, Üsteğmen İ.A, Üsteğmen B.C, Üsteğmen V.S, Teğmen Ü.B. ve emekli Astsubay A.Ü. hakkında,ağırlaştırılmış müebbet ile 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları talep edildi.

‘Yaklaşanın beynini alırım’

Tutuklu sanık Güneşer ile ilgili çarpıcı ifadelerin yer aldığıiddianamede, darbe teşebbüsünün yaşandığı gece, Bolu Valilik makamında toplantıda olan kişilerin imzaladığı tutanağa yer verildi. Söz konusu tutanakta, İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya’nın kullandığı telefondan, Güneşer’in arandığı ve telefonun hoparlörünün açık olduğu halde yapılan görüşmenin detaylarında yer alan şu ifadeler kaydedildi:

Haberin Devamı

“Güneşer’in sert bir ses tonuyla,’Sıkıyönetim komutanı olarak emrediyorum, halkı evlerine gönder, lojmanlara yaklaşanın beynini alırım’ ifadesini kullandığı ve bu konuşmanın orada bulunanlarca tutanağa bağlanarak imzalandığı anlaşılmıştır.”

‘MHP ve BBP’li olabilir’

İddianamede ayrıca, Tugay Komutan Vekili Cahit Tirindaz’ın, Güneşer’in, kendisini telefonla arayarak, “Ben sıkıyönetim komutanıyım, ben gelene kadar gerekli hazırlıkları yap, Bolu Valisi ve Belediye Başkanı yerine görevlendirilecek isimleri araştırın, özellikle MHPve BBP kökenli olabilir” dediği kaydedildi. Eski Düzce İl Jandarma Komutanı Bilal Güvenilir de tanık olarak verdiği ifadesinde, kendisini arayan Güneşer’in yaptığı telefon konuşmasında şunları söylediğini anlattı: “Ben Bolu-Düzce sıkıyönetim komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, valiyi hemen görevden alıyorsun, yerine sen otur, belediye başkanı kim orada? AK Partilidir, onu da hemen al, CHP İl Başkanını belediye başkanlığı makamına oturt, emniyet müdürünü görevden al, oraya da şube müdürlerinden birini koy, ertesi gün oraya geleceğim, ben gelene kadar oraya sahip ol.”

Haberin Devamı