Gazete Vatan Logo

‘Uzungöl yok olacak’

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş “Uzungöl alüvyonlarla doluyor, önlemler yetersiz. Göl bir şekilde yok olacak ancak iyi bakarsak ömrünü uzatabiliriz” dedi

‘Uzungöl yok olacak’

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl’de yaşanan tehlikeye dikkat çekerek, “DSİ alüvyonları önlemek için setler yaptı ama önlemler yetersiz. Eninde sonunda bu göl bir şekilde dolacak” dedi. Uzungöl’ün oluşumunu sağlayan heyelanlı bölge üzerine bir mahalle kurulduğunu belirten Bektaş, yeniden afet yaşanabileceği öngörülen bu bölgelerde yapılması planlanan kentsel dönüşümde, yapılaşmadan kaçınılması gerektiği konusunda uyardı. Prof. Dr. Bektaş Uzungöl’ün tıpkı bir insan gibi ömrünun olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

‘Set önlemleri yetersiz’

“Göller de doğar, gelişir ve ölür. Uzungöl şu anada yaşlanma döneminden gidiyor. Nasıl bir insan kendine iyi bakarsa ömrü uzun olur, Uzungöl’e de biz ne kadar iyi bakarsak ömrü o kadar uzun olur. Uzungöl’ün ömrünü sınırlayan iki temel faktör var. Birincisi önümüzdeki 50 yıldaki küresel iklim değişikliğinin sonuçları olarak, yağışlarla birlikte göle gelen su miktarı. İkincisi Uzungöl sürekli olarak derelerin getirdiği alüvyonlarla doluyor. DSİ bu alüvyonları önlemek için setler yaptı ama önlemler yetersiz.”

Haberin Devamı

‘Yapılaşma yanlış’

Prof. Dr. Osman Bektaş, Uzungöl’de yapılaşmanın yanlış olduğuna dikkati çekti ve “Uzungöl güney blokta nüfus yoğunluğu olmamalıdır. O kısım daha çok parklar ve gezi alanı olarak kullanılmalı. Otel ve yerleşim yerleri kuzey yamaca yapılmalıdır” dedi.