Gazete Vatan Logo

‘Uzun kulak’ Obama Erdoğan’ı da dinlemiş!

ABD’nin dinleme skandalları bitmek bilmiyor. Kanada’da yapılan G-20 zirvesinde Başbakan Erdoğan’ın da aralarında olduğu tüm liderlerin dinlendiği ortaya çıktı...

ABD’nin geçen haziran ayında patlak veren küresel dinleme skandallarında Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’nın 37 dünya liderini dinlediği öne sürülmüştü. Skandalı ortaya çıkartan NSA’nın eski çalışanı Edward Snowden’in açıkladığı son belgelerde, ABD’nin uluslararası zirvelerde de liderleri izlediği ortaya çıktı.

Kanada’yla ortak

NSA’nın 2010’da Toronto’da yapılan G-20 Zirvesi’nde katılan tüm liderleri, Kanada’nın NSA’sı olarak bilinen ‘Communications Security Establishment Canada-Kanada İletişim Güvenliği Kurumu’ CSEC ile dinlediği ortaya çıktı. Kanada’nın resmi yayın kuruluşu CBC’ye ulaşan rapora göre, 2010’da Kanada’da yapılan G-8 ve G-20 zirveleri için NSA’nın dinleme yapma isteği, halen görevde olan Başbakan Stephen Joseph Harper tarafından kabul edildi.

Çok gizli damgası

‘Top Secret- Çok Gizli’ damgası ve güvenlik seviyesiyle hükümete iletilen ve onaylanan talep doğrultusunda, ABD’nin Ottawa’daki elçiliğinde 6 gün boyunca aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu G-8 ve G-20 üyesi 25 ülke lideri ile önde gelen isimlerin cep telefonları, SMS’leri, elektronik yazışmaları takip edildi. Edward Snowden ile çalışan Gazeteci Glenn Greenwald, geçen ekim ayında CBC’de katıldığı bir programda, CSEC’nin, Brezilya’da NSA ile dinleme yaptığını açıklamış, Başbakan Harper ve ilgili bakanlar da soruları yanıtsız bırakmışlardı.

ELÇİLİKLERDEKİ KULELERDEN DİNLİYORLAR

Kriptoları ‘Einstein’ kırıyor

ABD’NİN 2010 yılındaki G-20 zirvesini dinlerken başkent Ottawa’da bulunan Amerikan büyükelçiliğini üs olarak kullandığı iddia ediliyor. ABD, dinlemeleri dünya genelinde 80 kentteki elçilik binalarına kurduğu ‘Einstein” adı verilen antenler vasıtasıyla yapıyor. Benzer mimaride inşa edilen Amerikan büyükelçilik ve konsolosluklarının hemen hepsinde bir kule bulunuyor. Bu kulelere gerekli anten ve ekipmanlar yerleştiriliyor. Einstein lakaplı antenler kuleye yerleştirildikten sonra üzerleri kapatılarak gizleniyor. SCS’nin yaptığı dinlemeler kripto ile de önlenemiyor. CASTANET, üçüncü nesil ve 4G telefon bağlantıları üzerinden yakaladığı konuşmaların kriptolarını da rahatlıkla kırabiliyor.

Kanada hükümeti yorumsuz

Kanada’da gündemin birinci maddesi haline gelen dinleme skandalı ile ilgili olarak Başbakan Herper’in ofisinden yapılan açıklamada, “Ulusal güvenliğini ilgilendiren bu konu hakkında yorum yapmayacağız” denildi. CSEC sözcüsü de Kanada’da veya müttefiklerle yürüttükleri faaliyetler hakkında yorum yapmayacağını dile getirdi.

Açıkça casusluk

Ancak ülkedeki insan hakları kuruluşları dinlemelere tepki gösterdi. OpenMedia.Ca isimli insan hakları örgütü, “Böylesine üst düzey bir zirvede ABD’nin politikalarını desteklemek için açıkÇa casusluk yapılmış” açıklamasında bulundu. Örgütün başkanı Steve Anderson, “Bu dinleme skandalı Kanada’nın G-20’deki müttefikleriyle ilişkilerine büyük bir darbe vuracak” ifadesini kullandı.

Merkel’i böyle dinlediler

Eski NSA ajanı Edward Snowden’in daha önce sızdırdığı belgelerde, ABD’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunu da dinlediği ortaya çıkmıştı. Alman Der Spiegel dergisi, Merkel’in ofisine 500 metre mesafede bulunan Amerikan elçiliğinde çatıya gizlenen antenlerle dinlemelerin yapıldığını yazmıştı. Merkel’i dinleyen birimin de “Special Collection Service” (SCS) olduğu belirtilmişti. Snowden’in belgelerinde ayırca NSA’in 37 dünya liderini takip ettiği ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı