Gazete Vatan Logo

‘Üzücü ifadeleri bıraktık’

Topbaş, Kılıçdaroğlu ile bir araya gelebileceklerini söyledi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Seçim yarışında belki hoş olmayan ifadeler duydunuz. Ufak tefek sıkıntıları, üzücü ifadeleri orada bıraktık” dedi. Topbaş, Kılıçdaroğlu ile bir araya gelebileceklerini de söyledi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eşi Özleyiş Topbaş ve oğlu Mustafa Ömer ile gittiği Florya Şenlikköy’deki Murat Kölük İlköğretim Okulu’nda oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “İstanbulumuza, ulusumuza hayırlı olsun” dedi.

Başın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Topbaş sandık başında adeta soru yağmuruna tutuldu. “Bu seçim sürecinde en çok aklınızda kalan neydi?” şeklindeki sorusuna Topbaş şu yanıtı verdi: “Bu seçimde de birçok anılarımız var. Tabii bir demokratik yarış. Bu yarışta belki hoş olmayan ifadeler duymuş olabiliriz, maksadını aşmış olabilir. Artık onlar geride kaldı. Sandıktan sonra siyasette hiçbir zaman husumet güdülmez. Siyasette ülkenin geleceği için yetki istiyoruz. Vatandaşlardan alacağımız bu yetki adına bir siyasi mücadele vardı ama artık bu mücadele döneminde kalmıştır. Sandıktan sonra yine insanlarla, siyasi partilerle ilişkilerimiz devam edecektir. Bunu geleceğe taşımak hiç doğru değildir. Her süreçte bazı ufak tefek sıkıntılar olsa da üzücü ifadeler de olsa onu orada bırakmak en doğrusu.”

Kılıçdaroğlu ile görüşürüz

“Bu seçim sürecinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmediniz. Seçimden sonra bir araya gelmeyi düşünür müsünüz?” şeklindeki soru üzerine de Topbaş, “Bir araya gelebiliriz, karşılaşırız, görüşürüz. Kendisi İstanbul milletvekili. İstanbul ile ilgili talepler olduğu zaman onu da İstanbul adına takip ederler” diye konuştu.

“Oyunu kullanırken muhtar adaylarına ait pusulaların hepsinden birer tane aldığı” hatırlatılan Topbaş, “Bir tane almış olsaydım siz oradaydınız hangi adaya oy verdiğimi görürdünüz. Hepsinden bir tane aldım kimsenin gönlü kalmasın diye ama içeride tercihimi yaptım” dedi.

En önemli anı: Yazıcıoğlu kazası

Topbaş, bu seçimin en önemli anısı ve unutulmayacak izinin Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi olduğunu ifade ederek, “Değerli kardeşim diye hitap edeceğim. Kendisi duruşuyla, tavrıyla, ilkeliliğiyle bilinen bir insan. Gerçekten güzel bir vatan evladı. Ben ailesi başta olmak üzere Büyük Birlik Partisi camiasına, sevenlerine, ulusumuza başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Topbaş, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun yarın Ankara’da düzenlenecek cenaze töreninde bulunmak istediğini sözlerine ekledi.

Sonuca herkes razı olacak

Daha sonra seçim sonuçlarını izlemek üzere Sütlüce’deki AKP İstanbul İl Başkanlığı’na giden Topbaş şöyle konuştu: “Demokrasi gereği tüm siyasi partiler bu yerel seçimlerde hazırlıklarını yaptılar. Halkımıza kendi programlarını, düşüncelerini arz ettiler. Vatandaş da sandıklarda kime yetki vereceğinin kararını verdi ve açıklanmaya başlandı. İnşallah İstanbul için, Türkiye için hayırlı olur. Güzel neticeler çıkar diye bekliyoruz. Umuyorum ki vatandaşın o milli iradesi sandığa hassas bir şekilde yansıyacaktır. Vatandaşa güveniyoruz. Sandıktan çıkana herkes razı olacaktır.”

Siyasi hayatına Erdoğan’la başladı

ARTVİN’İN Yusufeli ilçesinde 1945’te doğan Kadir Topbaş, Başbakan Erdoğan’la hem Karadeniz’den hem Kasımpaşa’dan hemşeri... 1972’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974’te Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar serbest mimar olarak çalışan evli ve 3 çocuk babası Topbaş, 30 yılı aşan siyasi hayatına Başbakan Erdoğan ile birlikte Kasımpaşa’da başladı. 1994-98 arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan’ın danışmanlığı ve İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkan Yardımcılığı yaptı. Fazilet Partisi’nden 1999’da Beyoğlu Belediye Başkanı seçildi.

Yenilikçi kanadı seçti

Topbaş, gelenekçilerle yenilikçilerin ayrışmasında tercihini çocukluk arkadaşı Erdoğan’dan yana kullandı ve AKP’nin İstanbul yapılanmasında görev alan 5 kişi arasında yer aldı. 28 Mart 2004’te AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Saray’ın yıldızı parladı

Topbaş başkan adayı olduktan sonra, babasının 1935’te ilkini Kasımpaşa’da açtığı Saray Muhallebicisi’nin yönetimini büyük oğlu ve yeğenine devretti. Topbaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle birlikte Saray Muhallebicisi’nin de yıldızı parladı. Topbaş, bir muhallebici çocuğu ama “muhallebi çocuğu” olmadığını şöyle dile getiriyor: “Ben Kasımpaşalıyım. Muhallebi çocuğuyla bağdaşır mı!”

‘Erdoğan’ın gölgesi’ iddiası

Topbaş, görev yaptığı süre boyunca İstanbulla ilgili bütün ihalelere, projelere Başbakan Erdoğan’ın karar verdiği, kendisinin gölge başkan kaldığı iddialarını ise “Olur mu öyle bir şey? Mümkün mü? Parti genel başkanı olarak bazı konularda kendisine danışıyoruz ama o kadar...” diyerek yanıtladı.

Özleyiş Topbaş’la 30 yıldır evliler

Kadİr Topbaş’ın 30 yıllık eşi Özleyiş Topbaş da Kasımpaşalı. Kasımpaşa Lisesi’nden ayrılmış, 16 yaşında evlenmişler. “Bir daha dünyaya gelsem yine onunla evlenirdim” diyen Özleyiş Hanım, Çiçek Pasajı’na hiç gitmemiş, “Ama sık sık Saray Muhallebicisi’ne giderim” diyor... Özleyiş Hanım, Vakko’dan, Kadir Bey Cacharel’den giyiniyor. Çünkü damatları Ömer Faruk Kavurmacı Cacharel’in Türkiye temsilcisi... Özleyiş Hanım eşini “aşırı titiz” buluyor: “Evdeki ters duran bir şeyi, hemen kalkar düzeltir. Duvardaki resim eğri mi duruyor, onu da düzeltir. Meyve tabağındaki meyveleri bile düzelttiği oluyor! Pantolonu kırışık olmayacak, çizgisi mutlaka düzgün ütülenmiş olacak, gömlekler de önemli. Neyse ki bunlar, bana ters ve zor gelen şeyler değil. O Başak burcu, benim de yükselenim Başak. Titizlik konusunda birbirimize benziyoruz.”

TOPBAŞ’IN SANDIĞINDAN KILIÇDAROĞLU ÇIKTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, oyunu Florya’da kullandı. Topbaş, eşi Özleyiş Topbaş ve oğlu Mustafa Ömer ile geldiği Florya Şenlikköy’deki Murat Kölük İlköğretim Okulu’ndaki 1356 numaralı sandıkta oy verdi. 1356 numaralı sandıkta resmi olmayan sonuçlara göre Topbaş’a 84, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na 151 oy çıktı.

Haberin Devamı