Gazete Vatan Logo

‘Uzmanlık alanımı paylaşmak için buradaydım’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, Büyükada’da yapılan bir toplantıda “terör örgütüne yardım ettikleri” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve akabinde çıkarıldığı hakimlikçe “terör örgütüne yardım etme” suçundan tutuklanan Alman uyruklu psikoloji uzmanı ve insan hakları aktivisti Peter Frank Steudtner’in savcılık ifadesinin ayrıntıları AA tarafından paylaşıldı

‘Uzmanlık alanımı paylaşmak için buradaydım’

Büyükada’daki toplantıdan, İstanbul’a gelmeden iki hafta önce aynı soruşturmada tutuklanan Ali Gharavi isimli arkadaşının bahsederek kendisini davet ettiği anlatan Steudtner, “Benim uzmanlık alanım kişilerin stres ve psikolojik sağlık hususunda iyi oluş halini sağlamak ve psikolojileri korumak konularındadır. Uzmanlık deneyimlerimi paylaşmak, kolaylaştırıcı görevi ile toplantıya katılım sağladım” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye dışında karşılaşmadım’

Toplantı sırasında benim konuştuklarımı üç ayrı tercüman çevirdi. Bunlardan ikisinin adı Ahmet’ti” ifadelerini kullandı. Steudtner, toplantıda konuşulan konular arasında “sosyal medya üzerinden provokasyon yapılması” yahut “sosyal medya üzerinden halk ayaklanması planlanması” şeklinde bir konunun konuşulmadığını belirterek, ifadesinde şunlara değindi: “Bildiğim kadarıyla şahsım burada bir terör örgütünün toplantı yaptığı zannıyla suçlanmaktadır. Ancak bu husus doğru değildir. Türkiye dışında da herhangi bir ülkede ajanlık suçlamasıyla karşılaşmadım. Bana sorulan Ahmet Tunçten isimli şahsın ifadesinde belirtildiği şekilde konuşmalar toplantı sırasında geçmiştir. Ancak Suriye ile ilgili bir konu olmadığı ve Suriye haritası üzerinde bir konuşma yapılmadığını biliyorum. Bu husus doğru değildir. Bunun haricinde toplantıda polsiten veri saklamak bunların ulaşımını engellemek şeklinde bir konuşma geçmedi. Toplantı sırasında ByLock isimli programdan bahsedildi. Ama benim bu konuda bilgim yoktu ve bana bilgi verilmedi.

Haberin Devamı

Bunun dışındaki iletişim programlarından Signal, Vire, WhatsApp isimli programlar hakkında konuştuğumuzu hatırlıyorum. Toplantıdaki kişiler arasında ByLock isimli program hakkında konuştuklarını fark ettim fakat bu soruları bana çevirmediler. Kendi aralarında Türkçe konuştular. Bu konuda çevirmen ve konuşmacılar arasında tartışma oldu.”

‘Söz konusu bile değil’

Benim Türkiye’ye girişimden nerede kalacağıma kadar İstanbul’daki Alman temsilciliğinin bilgisi vardır. Zira bizde kullanılan Elepant isimli program sayesinde otomatik olarak yurttan çıkışımız ve başka ülkeye girişimiz konsolosluk tarafından takip edilebiliyor. Bu program ziyaret ettiğimiz ülkelerde başımıza olumsuz bir durum gelmesi durumunda bununla temsilciliğin ilgilenebilmesi ve aileme haber verilmesi için dizayn edilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Söz konusu formda, Türkiye’de ziyaret edeceğim yerler ve iletişim bilgilerim bulunmaktadır. Bu sebeple benim gizli olarak toplantıya katılmam söz konusu dahi değildir.” Almanya’da faaliyet gösteren FETÖ, PKK, DHKP/C isimli Türkiye menşeli örgütler ile bugüne kadar herhangi bir temasının olmadığını ve Türkiye’de bulunan kollarıyla da herhangi bir irtibatının da olmadığını belirten Steudtner, toplantıda yasa dışı herhangi bir konu konuşulmadığı için bir suç unsuru olmadığını belirtti.

Haberin Devamı