Gazete Vatan Logo

‘Uzlaşma havasını bozmamak lazım’

Taziye ziyareti için Gaziantep’e giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Uzlaşma havasını bozmamak gerekiyor. Türkiye terörle yaşamaya mahkum bir ülke konumuna geldi” açıklamasını yaptı

‘Uzlaşma havasını bozmamak lazım’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyareti için bulunduğu Gaziantep’te Zeugma Müzesi’nde NTV’ye konuştu. Kılıçdaroğlu, “Nasıl görüyorsunuz içinde olduğumuz durumu? Neden arttı sizce? Örnegin Cumhurbaşkanı ve Başbakan “Ortadoğu’da yeni bir oluşum sürerken Türkiye’yi meşgul etmek amaçlanıyor” dedi. Ne dersiniz ne oluyor?” sorusuna “Bizim üzerimize oyun oynamak isteyenler olabilir yapmamız gereken oyunu nasıl açığa boşa çıkarabiliriz? Asıl üzerinde düşünmemiz gereken nokta bu. Her ülkenin gizli operasyonlar gibi pek çok git-geller vardır. Ama devleti yönetenler bu tür komplolara karşı hazır olmak zorundadırlar. Türk ciddi bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı ama 4 siyasi parti demokrasi konusunda ortak tavır takınmıştır. Uzlaşma havasını bozmamak gerekiyor. Suruç’a Reyhanlı’ya bakın Gaziantep yeni oldu bir sokak düğününde patlayan bombalara baktığınız zaman Türkiye terörle yaşamaya mahkum bir ülke konumuna geldi. Bu bizi rahatsız ediyor. Eğer Ankara’da bir iddianamaye IŞİD’in düğünde saldırı yapabileceği delilleri varsa yine bomba patlıyorsa ciddi istihbarat zafiyeti vardır.”

Haberin Devamı

Cerablus misillemesi mi?

“Elbette. Gaziantep IŞİD’lilerin yuvanlandığı bir yer. IŞİD Türkiye’de 70 ilden militan devşirdi. Bunlar işyeri açtılar internet sitesi açtılar. İstanbul Ömerli’de toplu namazlar kıldılar. Devlet adamları riski önceden görür ve önlemini alır. Pazartesi günü Başbakan Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile yaptığınız toplantıda terör konusu masadaydı. Suriye’nin kuzeyindeki son durumu da konuştunuz. IŞİD, Cerablus operasyonunu öğrenip buna misilleme olarak mı Gaziantep saldırısını yaptı? Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’de sorun yarattığını biliyoruz.”

‘Türkiye 12 Eylül hukukundan arınmalı’

“Darbenin bir ülke için felaket olduğunu kabul etmemiz lazım. Türkiye darbe hukukundan arınmalı. 12 Eylül darbe hukuku hâlâ yürürlükte o yasalar güçlendirildi. Darbecilerin getirdiği hukukla siz Türkiye’yi yönetiyorsunuz gelin el birliği ile Türkiye’yi darbe hukukundan kurtaralım. Tam demokrasiye ihtiyacımız var. Yargı meselesinde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Büyük ihtimalle anayasa değişikliği gerçekleşebilir. HSYK’nın yapısı konusunda da büyük ölçüde görüş birliği sağlandı.”

Haberin Devamı

CERABLUS’A OPERASYON HAZIRLIĞI

‘Silahlı güç gönderilmemeli’

“Hükümet Suriye’yi Irak gibi düşünüp iç işine müdahale etti. Suriye Rusya için hayati bir öneme sahiptir. Rusya’nın izni olmadan müdahale etmenin faturası ağır olacaktı. Hükümet ağır faturayı ödedikten sonra yanlış yaptığını gördü. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı dış politikada. Biz Türkiye’nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz.”

‘PKK/FETÖ bağı varsa açıklansın’

“FETÖ’nün bunlara (PKK) yardım ettiği şeklinde düşünceler var ama elimizde bir veri yok, hükümette varsa açıklasın. Bize sunulan gelen bir bilgi yok. Türkiye IŞİD’i nasıl oluştu? Üçü bir araya geldi Türkiye’ye karşı mücadele ediyorlar çok kolaycı bir söylem. Sen 14 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsun. Bunların tamamı 14 yılda mı geldi Türkiye’ye düşman oldular? ‘FETÖ terör örgütü’ diyorlar. İçişleri Bakanı diyor ki ‘81 ilin 74 emniyet müdürü FETÖ mensubu’. Bir iktidar düşünün emniyetini terör örgütüne teslim etmiş. Kim yaptı bunu? Yargıyı da sen terör örgütüne teslim ediyorsun.”

Haberin Devamı

‘Hepimizin ortak acısı’

Taziye ziyareti için Gaziantep’e giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Ak Parti heyeti karşıladı. Kılıçdaroğlu, “Bu hepimizin ortak acısı” ifadelerini kullanıp olay yerini inceledi ve ekledi: “Görünen o ki ciddi bir istihbarat zafiyeti var görünen o ki ciddi bir yönetim boşluğu var. Umarız hükümet bütün bunlardan ders çıkarır, bir daha bu tür acı tablolar toplumun önüne konmaz.”