Gazete Vatan Logo

‘Utanç içindeyiz’

ABD’nin Pennsylvania eyaletinde 300’den fazla Katolik din adamının en az bin çocuğa cinsel tacizde bulunduğunu ortaya koyan jüri raporuna ilişkin Vatikan’dan yapılan ilk açıklamada, “Bu korkunç suçlar karşısındaki hisler iki kelimeyle ifade edilebilir:

‘Utanç içindeyiz’

Utanç ve acı” denildi. Pennsylvania Yüksek Mahkemesi’nin hafta içinde yayımladığı Büyük Jüri raporunda, son 70 yılda Katolik Kilisesi’ne bağlı din adamlarının tacizine uğrayan çocuk sayısının 1000’in üzerinde olduğu ve kilisenin bu taciz vakalarının üzerini sistematik bir şekilde örttüğü belirtiliyordu. Raporda, bunların yalnızca tespit edilebilen vakalar olduğu, tacize uğrayan çocukların gerçek sayısının binlerce olabileceği de vurgulanıyordu.

BBC’nin haberine göre rapor sonrası Vatikan’dan 2 gün boyunca herhangi bir yorum gelmemesi eleştirilere neden olmuştu. Perşembe akşamı sessizliğini bozan Vatikan yaptığı yazılı açıklamada, “Kutsal Makam (Vatikan) çocuklara yönelik cinsel istismarı kati biçimde kınar” denildi.

‘Papa yanınızda’

Vatikan Sözcüsü Greg Burke imzasını taşıyan açıklamada, “Kurbanlar bilsin ki Papa onların tarafında. Kilise, bu dehşetin kökünü kurutmak için onları dinlemeyi istemektedir” denildi.