Gazete Vatan Logo

'Ülkeyi terk et' dediler!

Almanya hükümeti, Almanya'daki CIA temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istedi

Almanya hükümeti, Almanya'daki CIA temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istedi ABD ile aralarındaki casusluk tartışması son günlerde alevlenen Almanya hükümeti, Almanya'daki CIA temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istedi Almanya hükümeti ABD'nin istihbarat ajansı CIA'in Almanya'daki temsilcisini sınırdışı etme kararı aldı. Alman hükümeti adına açıklamayı Almanya meclisinin istihbarat daire başkanı Clemens Binninger yaptı.

Binninger Almanya'daki CIA temsilcisinin bir an önce ülkeyi terk etmesi gerektiği yönünde telkinde bulundu. Almanya ile ABD arasındaki casusluk krizi son günlerde tekrardan gündeme gelmeye başladı. Almanya hükümet birimlerinde görev yapan iki ABD'li casusun deşifre olmasıyla birlikte tartışmalar gittikçe alevlenmeye başladı.

ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın küresel istihbarat faaliyetleri çerçevesinde birçok ülkenin liderini dinlediği ve ülkelerin çok gizli bilgilerine ulaştığı ortaya çıkmıştı. Eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı belgeler ABD'nin birçok müttefikini takip ettiğini ortaya koymuştu.

Bunlardan biri de Almanya ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'di. NSA, Merkel'in telefon görüşmelerini de kaydetmişti. Merkel'in dinlenmesi, Almanya kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. Almanya hükümeti de ABD yönetimine tepki gösterdi. Geçtiğimiz günlerde deşifre olan iki ABD casusunun Almanya hükümetine kadar sızabilmiş olması da Almanya kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı. ABD'nin bu iki kişiyle ilgili tatmin edici bir açıklama yapmamasına tepki gösteren Almanya ciddi bir adım atarak CIA temsilcisini sınırdışı etme kararı aldı.

Almanya'nın sınırdışı adımının ardından ABD'nin nasıl bir yol izleyeceği şimdilik bilinmiyor.

Haberin Devamı