Gazete Vatan Logo

‘Ülke Demokratikleşecek ama halk bunu bilmiyor!’

CHP lideri cezaevinden çıkan Haberal'ı ziyaret etti

CHP lideri, “Türkiye demokratikleşecek ama halkın bundan haberi yok. Eğer demokratikleşme olacaksa paketin kamuoyuna açıklanıp, tartışılması gerekir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören eski bakanlardan Ali Rıza Uzuner’i ziyaret etti. Ziyaret sonrası soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Demokratikleşme Paketini Değerlendirme Toplantısı’nın önümüzdeki haftaya ertelenmesinin nedeninin, BDP’nin İmralı’ya yapacağı ziyaret olduğu yönündeki iddialar anımsatılarak yöneltilen “Sizin bu konuya bakış açınız nedir?” sorusuna “Daha önce söylemiştim; masanın bir ucunda Abdullah Öcalan, diğer ucunda da Recep Tayyip Erdoğan var. İkisi görüşüyorlar, pazarlık yapıyorlar” yanıtını verdi. Paketten, toplumun bilgisi olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Kamuoyuna açıklanmalı

“Nasıl bir demokratikleşme paketi bilmiyoruz. Türkiye’de demokratikleşecek ama Türkiye halkının bundan haberi yok. Böyle bir demokrasi anlayışını biz kabul etmiyoruz. Eğer demokratikleşme olacaksa bu paketin kamuoyuna açıklanması, tartışılması, düşünürlerin, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini bildirmesi gerekir. Öyle anlaşılıyor ki bunlar kendi aralarında oturdular, pazarlık yaptılar. Bir iki noktada kuşkular var onları da gidecerecekler, apar topar Parlamentodan geçirip yasalaştıracaklar ve böylece Türkiye demokratikleşmiş olacak. Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki engel 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği yasalardır. Bu yasalar değişmeden Türkiye’de sağlıklı bir demokrasi olmaz. Kendi düşüncesine göre Seçim Yasası’nı değiştirip, ‘acaba ben vatandaşın başka partilere verdiği oylarla kendime nasıl milletvekili çıkarırım’ bunun arayışı içine girerse bunlar doğru olmaz.”

Pakette, “kamuda türban”, “anadil hizmeti” gibi bazı maddeler olduğunun dile getirilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, yasalarla kılık kıyafetin düzenlenemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Kılık kıyafetin düzenlenmesi ile ilgili yönetmelikler vardır. O yönetmelikler şu anda uygulanıyor zaten. Yasalarla neyi değiştireceksiniz” dedi. Kılıçdaroğlu, paketin kamuoyuna açıklanmadan bu konularda görüş bildirmenin de doğru olmadığını ifade ederken, “Önce bir bakalım neyi açıklayacaklar, neyi konuşacaklar, pazarlıklar ne oldu, uzlaştılar mı uzlaşmadılar mı? Bunları göreceğiz, ondan sonra kararımızı vereceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı