Gazete Vatan Logo

'Uçağa binmeden tuvalet ihtiyacınızı giderin'

Havayolu şirketleri benzindeki rekor artışlar sonrası kâr edebilmek için hızı azaltmaktan, ’Tuvalet ihtiyacınızı uçağa binmeden giderin’ anonsuna kadar ne yöntem varsa deniyor.

DÜNYA havayolu taşımacılığı sektörü, son bir yılda yüzde 93 artan petrol fiyatları nedeniyle büyük bir çıkmaza gidiyor. Maliyet artışına direnemeyen 24 havayolu şirketi son 6 ayda iflas etti. Müşteri sayılarında düşüşü göze alamadıkları için bilet fiyatlarına zam da yapamayan şirketler, yakıt giderlerini biraz olsun azaltmak uğruna her yolu deniyor.

Uçaklar hafifletiliyor

n Northwest ve Singapur Havayolları dahil birçok havayolu şirketi, daha az benzin harcanması için lavabo ihtiyaçlarını karşılayan su deposunun yüzde 25’ini doldurmuyor. Çin’deki China Southern havayolları uçuştan önce yolcularını havaalanında tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda uyarıyor.

n Japon Havayolları, first class yolcuları dışında bira satışını yasaklayarak uçuş başına 93 kilo daha az yük taşıyor.

n Cathay Pacific, uçak boyaları soyarak uçaklarını 200 kilo hafifletti.

n ABD’nin American ve Southwest Havayolları, eskiden sadece rutin bakım sırasında temizlenen jet motorlarını, artık her günün sonunda tek tek yıkıyor. Southwest bu sayede Nisan ayından itibaren 1.6 milyon dolar kâra geçti.

Daha yavaş uç, fazla yakmasın

n Artık pilotlar, ortalama hız olan saatte 800 km. yerine, 770 km. ile uçuyor. Dört saatlik bir uçuş sadece 6 dakika uzuyor ve 600 lt. az yakıt harcanıyor. EasyJet ise uçuş hızını yüzde 2, BMI da hızını 5 km. düşürdü.

n British Airways, pilotlarına süzülerek inmeyi tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Haberin Devamı