Gazete Vatan Logo

‘Üç ülkenin birlikte çalışması lazım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif’i külliyede kabul etti. Zarif, “Bu üç ülkenin bölgenin huzuru için birlikte çalışması lazım” dedi.

‘Üç ülkenin birlikte çalışması lazım’

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya temaslarının ardından Ankara’ya geldi. Zarif, “Türkiye ile Rusya arasındaki son dönemde gelişen iş birliği girişimlerini İran’ın nasıl değerlendirdiği ve olası bir üçlü iş birliği mekanizması içinde yer almak isteyip istemeyeceği” yönündeki soruya, şu yanıtı verdi: İki önemli komşumuz, Türkiye ve Rusya’nın ilişkileri iyiye doğru gitti ve bölgesel iş birliğine doğru gidiyor. Bu iş birliği her üç ülke için de önemlidir. İran’ın her zaman Türkiye ile Suriye konusunda pozitif diyalogları oldu ve Rusya ile de çok iyi ilişkileri vardır bu alanda ve şuna inanıyoruz ki bütün tarafların Suriye’de güvenlik, huzur, çatışmaların bitirilmesi ve aşırıcılıkla mücadele için iş birliği yapması lazım. Bu yeni Türkiye ile Rusya arasında başlayan iş birliği için de çok memnunuz.

Turlar tekrar başlayacak

Darbe girişiminden sonra, İran’ın Türkiye’ye yönelik tur satışlarını yasakladığı iddialarına ilişkin soruyu yanıtlayan Zarif, İstanbul’a ve Ankara’ya uçuşların sürdüğünü, ancak darbe kalkışmasından sonra ortaya çıkan sorunların bazı turların gecikmesine sebep olduğunu belirtti. Zarif, “İran, turların tekrar başlaması için her türlü iş birliğine hazırdır. İranlı turistlerin Türkiye’ye gelişi ve turlar tekrar başlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Doğalgaz konuşuldu

Çavuşoğlu da Zarif ile bölgesel konuları da değerlendirdiklerini söyledi. Bu konuların başında enerji işbirliği olduğuna değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin daha fazla doğalgaz almak istemesi, fiyat konusu, İran doğalgazının nakli, elektrik alanındaki işbirliği gibi konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını vurguladı. Çavuşoğlu, turizm konusunu da görüştüklerini ve İranlıların tatillerini geçirmek için her fırsatta Türkiye’ye gelmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Zarif ile görüşmelerinde bölgesel konuları da masaya yatırdıklarını dile getirirdi.