Gazete Vatan Logo

‘Üç Geçit’te rüşvet oluk oluk akmış

Çin’in 59 milyar dolara mal olan ve dünyanın en büyük hidroelektrik barajı sayılan ‘3 Geçit Barajı’nın yapımında çok sayıda rüşvet ve yolsuzluk vakasının tespit edilmesi, kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı.

Pekin yönetiminin 90’lı yıllarda yapımına başladığı ve 2012’de tam kapasiteyle faaliyete geçirdiği “3 Geçit Barajı”nın da, yolsuzluk kurbanı olduğu ortaya çıktı. İktidardaki Komünist Parti’nin Rüşvetle Mücadele Birimi’nin geçen hafta yayınladığı raporda, 59 milyar dolara mal olan barajın yapımından sorumlu “Üç Geçit Şirketi”nde (Three Gorges Corporation) çok sayıda usulsüzlük tespit edildiği belirtildi.

Akrabalara kıyak

Raporda, yapım masraflarının karşılanması için 1992-2009 yılları arasında vatandaşlardan ek vergi alınmasına neden olan barajın inşaat projesinde, şirket yetkililerinin akraba ve arkadaşlarına iş verdiği, açılan ihalelerde büyük miktarlarda rüşvet alındığı vurgulanıyor. Yerel basına yansıyan haberlerde, sadece bir vakada, baraj bölgesinde yapılacak bir inşaat için açılan ihalede, ihale komisyonu görevlilerinden birisinin, bir inşaat firmasından 1 milyon Yen (163 bin Dolar) rüşvet aldığı ifade edildi. Haberin duyulmasının ardından Çinliler, Twitter benzeri yerli mesajlaşma sitesi Sina Weibo’da yöneticileri eleştiri yağmuruna tutmaya başladı. Bir kullanıcı, “Bizim elektrik faturalarımızla ödediğimiz Üç Geçit Barajı köpekleri beslemek için miydi?” derken bir başka kullanıcı da, “Bizim beslediğimiz Üç Geçit Şirketi hain evlat mı çıktı?” diye yazdı.

Milyonları yerinden etti

Hubei eyaletindeki Yangtze Nehri’nin üzerine kurulan 22 bin 500 MegaWatt kapasiteli Üç Geçit Barajı, bölgedeki ekolojik dengeyi değiştirdiği gerekçesiyle çevrecilerin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Baraj gölünün suları altında kalan köy ve kasabalardan toplam 1.3 milyon kişi başka bölgelere taşınmak zorunda kalmıştı. Pekin yönetimi ise barajın, ülkenin artan enerji ihtiyacına çevreci bir çözüm olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı