Gazete Vatan Logo

‘Tuzağa düştüm’ dedi iki generali suçladı

Tatildeyken darbe günü Ankara’ya dönen eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Özsoy, tutuklu generaller Ahmet Bican Kırker ile İshak Ceylan’ın kendisini çağırdığını söyledi

‘Tuzağa düştüm’ dedi iki generali suçladı

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili, sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de aralarında yer aldığı 221 kişinin yargılandığı “çatı” davasına sanık savunmalarının alınmasıyla devam edildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile izleyiciler katıldı. Duruşmada, sanık eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy savunma yaptı.

Özsoy, 6-26 Temmuz’da izne ayrıldığını ve İzmir Foça’daki kampa gittiğini belirterek, tatil süresi 10 gün olduğu için dönüş biletini de 17 Temmuz’a aldığını söyledi. Tatildeyken kendisini Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker ve Tümgeneral İshak Ceylan’ın arayarak Ankara’ya çağırdıklarını anlatan Özsoy, kuşkulandığını ve bu nedenle tatilden döndüğünü ifade etti.

Özsoy, Bican Kırker’in ardındanaynı saatlerde, şahsi telefonundan bilinmeyen bir numaranın aradığını ve kendisini “İshak” diye tanıttığını kaydetti. Bu kişinin emekli Tümgeneral İshak Ceylan olduğunu değerlendirdiğini söyleyen Özsoy, onun da “Ankara’ya gelir misin?” diye sorması üzerine tatilde olduğunu dile getirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Çapraz sorgusunda niye tatilden döndüğü sorulan Öszoy, “Allah şahittir, ben kuşkum üzerine döndüm” diye cevap verdi. Özsoy, bir tuzağa düşmesine sebep olan kişilerin İshak Ceylan ve Ahmet Bican Kırker olduğunu öne sürdü.

Listede iki görevi var!

Korgeneral Mustafa Özsoy’un 15 Temmuz geesi Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’yı arayarak yerlerini öğrenmeye çalıştığı öne sürülüyor. Aksakallı’nın, ‘Yardım edebilirim’ diyen Özsoy’u terslediği belirtiliyor. İddianamede Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın emir subayı FETÖ şüphelisi Levent Türkkan’ın ifadesinde Özsoy’un yüzde 99 cemaatçi olduğunu söylediği de kaydediliyor. Özsoy, darbecilerin listesinde Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve ek görev olarak Başbakanlık Müşaviri olarak geçiyordu.

Haberin Devamı

Kırker, eşine telefon ettirmiş

Mustafa Özsoy, tatildeyken eşini arayan ve kendisini Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker’in eşi olarak tanıtan kadının, kocasının kendisiyle görüşme talep ettiğini anlattı. Özsoy, bunun üzerine telefonu eşinin elinden aldığını anlattı. Özsoy, herhangi bir ast-üst ilişkisinde bulunmadıkları Bican Kırker’in “Komutanım Ankara’ya gelir misiniz?” dediğini, telefonun kapanması ve daha sonra askeri hattan araması üzerine “Ben, pazar akşamı dönüyorum. Tatildeyim” karşılığını verdiğini bildirdi. Kırker’in de “Bugün gelmeniz gerekir.” dediğini, görüşmenin kısa sürdüğünü ifade eden Özsoy, kuşkulandığını ama önemli bir durum olsa karargahtan aranacağını düşündüğünü öne sürdü.