Gazete Vatan Logo

"Türkmenlere müdahale olursa askeri operasyon başlar"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, (IKBY referandumuna ilişkin) "Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa (Türkiye tarafından) askeri operasyon hemen olur." dedi.

"Türkmenlere müdahale olursa askeri operasyon başlar"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber'de Murat Akgün'e canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu Kuzey Irak'ta yapılan tartışmalı referanduma ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bundan sonra muhatabımız Bağdat hükümetidir. Biz dostane tüm tavsiyelerimizi yaptık, dinlemediniz. Bundan sonra eskisi gibi olmayacak" dedi.

Kuzey Irak'ın Türkiye'ye olan borçlarına değinen Bakan Çavuşoğlu, Barzani'nin bize çok ciddi borçları var. Neçiran Barzani'nin son açıklamalarının bizim için bir önemi yok" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ASKERİ MÜDAHALE SÖZ KONUSU MU?

Türkmen kardeşlerimize yönelik fiili bir müdahale olursa askeri seçenek hemen devreye girer. Ticaretimizi engelleyen, şoförlerimize herhangi bir şey olursa veya tırlarımıza bir şey olursa onların güvenliği de bizim önceliğimiz. Bağdat yönetimi ile atacağımız adımlar olur. Gelişmelere göre her türlü adımı atabiliriz. Uzmanlarımız çalışmaya devam ediyor. İran yine Irak'tan gelen talepler üzerine karar aldılar. Bölgesel bir sorun olduğu için, bizim derdimiz Irak ve Suriye'ye istikrar gelsin. Bu hareket bunlara engel. Bölgeyi ilgilendiren bir sorun olduğu bu konuda neler yapılacağını değerlendirmemiz normaldir. Askeri tedbirler ve diğer tüm tedbirler gelişmelere göre değerlendirilecek.

Haberin Devamı

BUNDAN SONRA NE OLACAK? BAĞIMSIZLIKLARINI İLAN EDECEKLER Mİ?

Onlara sormak lazım dertleri ne? Bağımsızlık mı ilan edecekler yoksa petrolden şu kadar daha fazla hak ver mi diyecekler göreceğiz. Ama masada artık güçlü olamayacaklar onu söyleyebilirim."

"ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE PKK BARZANİ'YE SALDIRACAK"

Bunu oluşturacak huzura kavuşamayacaklar. PKK kapıda bekliyor zaten. PKK onlar için birinci derecede tehdit. PKK, Barzani yönetimini zayıflatmak için hep fırsat kolladı. Önümüzdeki süreçte PKK Barzani'ye saldıracak. İleride Barzani'ye saldıracak başka unsurlar da olacak. Referandum sonrası karşı karşıya kalacakları tehditler konusunda kendilerini bilgilendirdik. Onlar da bunları biliyor. Terör koridoruna asla müsade etmeyiz. Bu bizim için hayati derecede önemli.

Haberin Devamı

İDLİB'TEKİ GELİŞMELER

Son günlerde Rusların (Suriye'nin) İdlib bölgesinde bombalama yaptığını görüyoruz. Burada tabi terör grupları da var. Terör gruplarına karşı tabi ki müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. Ama görüyoruz ki çok sayıda sivil insan ve ılımlı muhalif de öldürüldü. Burada dikkatli olmamız gerekiyor. Burada sivillere yönelik bir saldırı olursa ateşkesin ihlalidir ve Astana anlaşmasının da bozulması anlamına gelir.

SABAH AVRUPA'YA ALMANYA'DA BASKI!

Kendi hoşlarına gitmeyen yayınlar olunca bu tür baskılara başvuruyorlar. Almanya bu şekilde medyayı kontrol altında tutmaya çalışıyor. Sabah grubu milli bir duruş sergilediği için haz etmiyorlar. Almanya'da basın özgürlüğü yok. Almanya'da tüm basın sistemin kontrolü altında.