Gazete Vatan Logo
Magazin ‘Türkler tiyatro mu yapıyor?’ algısını yıktık

‘Türkler tiyatro mu yapıyor?’ algısını yıktık

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, bu yıl 3. kez perdelerini açacak. 25-30 Mayıs tarihleri arasında yapılacak festivaldeki oyunların hepsi Türkçe sahnelecek. Festival ile ilgili ayrıntıları dinlediğimiz festivalin kurucusu ve Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, tiyatro ile Almanlardaki “Türkler tiyatro da mı yapıyor?” algısını yıktıklarını söylüyor.

‘Türkler tiyatro mu yapıyor?’ algısını yıktık

Tiyatro Frankfurt ve Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin hikayesi nedir?

Frankfurt’ta hem Türklere hem Almanlara Türk tiyatrosunu tanıtmak için benim tiyatro aşkımla kurulmuş bir tiyatrodur. Gaziantep Şehir Tiyatroları’nda oyuncuyken Frankfurt’a taşındım. 20 yıldır oradayım. Oraya gittiğimde google’a ‘tiyatro’ yazdım, hiçbir şey çıkmadı. Bu durum beni çok üzdü ve kolları sıvadım. Şimdi internette binlerce haberimiz çıkıyor. Almanya’da, Türk tiyatrosunu çok güzel tanıttık. “Türkler tiyatro da mı yapıyor?” diyen Almanlar, bizi fark etti. Oyunlar oynamamız için salonlar veriyorlar. Frankfurt Şehir Tiyatroları’ndan birinde, ayda bir kez sahneye çıkıyoruz. Türk yazarların oyunlarını Türkçe oynayarak iki toplumu bir araya getirdik ve getirmeye devam ediyoruz.

Tiyatronun usta isimleri İstanbul’daki Atlas Pasajı’nda yapılan basın toplantısında festivali anlattı.

3 sene önce böyle bir festival yapacağınızı söylediğinizde nasıl yorumlar aldınız?

Konuşuyorduk ama bize gülüyorlardı. Böyle bir fikre bizim insanlarımız bile şaşırdı. Şehir Tiyatroları’nın 100. yıl kutlamalarında bombayı patlattık. ‘Şehir Tiyatroları 5 oyunuyla Frankfurt Tiyatro Festivali’ne katılıyor’ diye duyuru yaptık. 5 oyunla 100 kişiyi ağırladık ilk festivalde. Almanlar iptal oldu. ‘Yolcu’ oyununda sahnenin ortasından tren geçti. Sanat anlayışımızı gördükleri zaman belediye başkanının yüzündeki ifadeyi görmeniz lazımdı. Oyundan sonra “Şapka çıkartıyorum size” dedi. Bu lafları duymak çok önemliydi. Meclise gidip bir hafta bizim tiyatromuzu konuşmuş. Almanlar daha çok gelmeye başladı. Oyunlarımızda üst yazı var. Almanlar Türkçeyi duysun ama Almanca okusunlar istiyoruz.

Haberin Devamı

214 YILLIK SALONDA OYNAYACAĞIZ

Diğer şehirlerden ‘Bizde de oynayın’ diye teklif geldi mi?

Bizim ‘Fanus’ diye bir oyunumuz var. Yazarı Türk arkadaşım. İnsanın kendisiyle yüzleşmesini anlatıyor. Oyunu oynadık. Alman direktör oyunu izleyip bizi Aschaffenburg’a davet etti. 214 yıllık tarihi bir salonları var. ‘2016-17 sezon açılışında sahnede görmek istiyoruz’ dedi. Sadece Almanlara… Biz de kabul ettik. 2 Ekim’de orada oynayacağız. Buna benzer olaylar oluyor. Türk tiyatrosu bir yerlerde yaşatılıyor ama bu tür etkinlikler, festivaller şart. Özellikle gençlerimiz için.

Haberin Devamı

Tiyatro Frankfurt, 2013 yılında Frankfurt Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Uyum Ödülü’ne layık görüldü.

Oyunları seçerken nelere bakıyorsunuz?

Tadımlık yapıyorum aslında festivali. Oyunları izledim. İzlemeden götürmüyorum. 40 tane oyun izledim. İlk oyun ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’, muhteşem bir performans. Oyun Edinburg’ta, Milano’da başarıyla sergilendi. Oyunu izleyip kararı verdim. ‘Kesinlikle Frankfurt halkı izlemeli’ dedim. ‘Marko Paşa’ müzikali, geleneksel değerlerimiz var içinde. Mutlaka sahnelenmeliydi. Ayrıca Nejla Uygur gibi ustalarımıza ödüllerimiz de olacak festivalde.

Festivalle ilgili gelecek hayaliniz nedir?

Kapısında ‘Frankfurt Tiyatrosu’ yazan bir yer istiyoruz. Oyunlarımızı orada oynamak istiyoruz. Buna tabii maddi güç ve kurumsal destek gerekiyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu bu projeyi destekledi. Eğer olmasaydı festivali de yapamazdık. Sanat, insanları bir araya getiriyor. Her dilden her ırktan insan yan yana oturuyor. Bu yüzden tiyatro çok önemli. Frankfurt’da Türkçe tiyatro daha önemli. Ben yaşadığım sürece bunu devam ettirmeye çalışacağım.

Haberin Devamı

Festivalde sahnelenecek oyunlar:

İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz / Hayal Perdesi

Yazar: Boris Vian

Reji: Aleksandar Popovski

Oyuncular: Reha Özcan, Ayşe Lebriz Berkem, Selin İşcan, Tuba Karabey, Selin Tekman, Nihat Alptekin

Marko Paşa / Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu

Solist:Uğur Babürhan

Oyuncular: Süheyl ve Behzat Uygur, Nejla Uygur, Şahnaz Çakıralp, Uğur Babürhan, Leyla Yüngül, Önder Keskin, Burcu Afşin, Ömer Yılmaz

İkinci Bölüm / İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yazar:Neil Simon

Reji:Hidayet Erdinç

Oyuncular: Ayşen İnci, Şahin Çelik, M. Lebib Gökhan, Veda Yurtsever İpek Neşe

Dert Aşk / Ankara Devlet Tiyatrosu

Yazar:Şirin Aktemur Toprak

Reji:Umut Toprak

Oyuncular:Alpay Ulusoy, Sinem Şahin, Mert Kılıç, Sinem Şahin, Umut Toprak

Haberin Devamı

Ben ve Sen / Ankara Devlet Tiyatrosu

Yazar:İngeborg Von Zadow

Reji:Caner Kadir Gezenler

Oyuncular:Meray Tunç, Nazife Oğlakçıoğlu