Gazete Vatan Logo

‘Türkler güçlü lider istiyor’

Türkiye’de hafta sonunda gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimi, yabancı basının gündem maddeleri arasında yer aldı.

‘Türkler güçlü lider istiyor’

İşte uluslararası medyada yayınlanan analiz ve haberlerden bazı satırbaşları:

‘Ezici zafer’

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden ezici bir zaferle çıktığını vurguladı. Haberde Türk seçmenlerin, ülkeyi 15 yıldır yöneten Erdoğan’a bir kez daha destek verdiği kaydedildi.

‘Erdoğan elitler kulübünde’

İngiliz gazetesinin deneyimli yazarlarından Simon Tisdall, Erdoğan’ın son seçim zaferiyle, Rusya lideri Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping gibi güçlü elit liderler kulübüne yükseldiği yorumunu yaptı.

‘Güçlü yürütme’

Gazete, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin Erdoğan için kritik öneme sahip olduğunu, zira Türk Cumhurbaşkanı’nın seçim zaferiyle yürütme yetkisini de elinde tutmaya başladığını kaydetti.

‘Atatürk’ü geçebilir’

ABD’nin önde gelen gazetelerinden NY Times, seçim zaferinin Erdoğan’ın Atatürk’ü geride bırakarak Türkiye’nin en uzun süre iktidarda kalan lideri olması anlamına geleceği yorumunu yaptı. Haberde Erdoğan’ın üçüncü döneminde erken seçime gitme kararı alması halinde 2032’ye kadar koltuğunu koruyabileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Seçmeni harekete geçirdi’

Alman gazetesi, son seçimlerde katılım oranının anayasa değişikliği referandumunu da geride bıraktığını, bu süre zarfından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçmenleri çok iyi harekete geçirdiği yorumunu yaptı.

‘Seçmenin tercihi’

Almanya’nın haftalık siyasi dergisi, seçimlerin tartışmalı bir ortamda gerçekleşmesine karşın Türklerin Erdoğan’ı zafere taşıdığını yazdı. Dergiye göre bu seçim sonucu, Türk seçmenlerin güçlü bir lider istediklerinin göstergesi.

‘Alternatif görmediler’

Rus iş dünyasının saygın gazetelerinden Kommersant, Türk seçmenlerin son seçimlerde de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve onun politikalarına alternatif oluşturacak bir kişi ya da parti görmedikleri yorumunda bulundu.

‘İlişkiler yumuşayabilir’

İsrail’in en yüksek tirajlı gazetesinde Smadar Peri imzasıyla çıkan yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son seçimlerin ardından İsrail’e yönelik sert tutumunda yumuşamaya gidebileceği öngörüsünde bulunuldu.

Haberin Devamı

‘En güçlü lider’

Yunan gazetesi, Erdoğan’ın seçim zaferiyle birlikte Atatürk’ten sonra gelen en güçlü Türk lider konumuna geldiği yorumunu yaptı. Haberde Erdoğan’ın büyük altyapı projelerini hayata geçirerek, dini özgürlükleri artırarak ve Ankara’yı uluslararası arenada kilit bir oyuncu haline getirerek seçmenlerin desteğini aldığı belirtildi.

‘Hiper başkan’

Fransız gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sandıktaki çifte zaferinin, tam yetkiyle ‘hiper-başkan’ statüsünü pekiştirdiği yorumunda bulundu.