Gazete Vatan Logo

"Türkler, Alman toplumuna yabancılaşabilir"

"Türkler, Alman toplumuna yabancılaşabilir"

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag) yarın oylanacak 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı hakkında, "Bu kararın kabulü halinde ortaya çıkacak manzara ne Türkiye ne de Almanya için ne de birlikte çok yakın çalışmaya devam edeceğimiz hayati önemdeki projelerimiz için bir fayda sağlayacaktır." dedi.

Ünal, tasarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman meclisinin ikili ilişkilerde telafisi mümkün olmayacak tasarıyı kabul etmenin eşiğinde olduğunu, bunun Türkiye tarafından da kaygıyla takip edildiğini belirtti.

Tasarıdaki iddiaların bilimsel temelinin bulunmadığını dile getiren Ünal, Türkiye'nin uzun yıllardır savunduğu tezi doğrultusunda tarihi olayların tarihçilere bırakılması, arşivlerin açılarak detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Tasarıyla ilgili Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering'e bir mektup gönderdiğini hatırlatan Ünal, Alman parlamentosunun, son dönemdeki ilişkileri göz önünde bulundurarak, tasarıyı iki ülke arasındaki olumlu ilişkilerin gelişmesi önünde engel olarak görerek kabul etmeyebileceğini de anlattı.

Haberin Devamı

Ermeni iddialarını içeren tasarıya destek verenlerin konunun özünden bağımsız gerekçelerle hareket ettiğine işaret eden Ünal, "Almanya’da son dönemde farklı nedenlerden dolayı Türkiye ile ilgili konuların rasyonel bir zeminde ele alınamadığı bir ortam oluştuğunu bu tasarıyla bir kez daha üzülerek görüyoruz." diye konuştu.

"Tarih, günlük siyasetin insafına bırakılmamalı"

Tarihi konuların, günlük siyasetin insafına bırakılmaması gerektiğini dile getiren Ünal, bu nedenle siyasetçilerin bu tür konularda daha hassas davranması gerektiğini söyledi.

Ünal, soykırımların parlamentoların siyasi takdirlerine bırakılan bir kavram olmadığını, 1915 olaylarına dair yetkili bir mahkeme kararı bulunmadığı gibi bu konuda herhangi bir uzlaşının varlığından bahsetmenin de mümkün olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'deki son 14 yıldaki gelişmelerin Avrupalıları tedirgin ettiğini belirten Ünal, "Osmanlı ve Selçuklular döneminde yüzyıllardır üç büyük dine sahip insanları huzur ve sükunet içerisinde yaşatan bir kültürden geliyoruz. Hiç kimseye soykırım uygulamadık. Bir insana en büyük zorluk işlemediği bir suçu üzerine üstlenmesidir. Osmanlı Devleti'nin böyle bir soykırım faaliyeti yok." diye konuştu.

Bu noktada sorumlu arayacak olanların Müslümanları katleden Ermeni çetelerinden hesap sorması gerektiğine işaret eden Ünal, "Osmanlı'nın herhangi bir tebasına karşı işlediği bir soykırım suçu yoktur. Türkiye'nin mazlumların yanında olmasından rahatsızlık duyanlar bugün Ermeni iddialarını, yarın başka bir şeyleri gündeme getirir." dedi.

"Türk toplumu, bir sonraki seçimde gereken cevabı verecektir"

"Umarım, Almanya siyasi bir kararla bu tasarıyı kabul etmeyecektir." diyen Ünal, tarihi olayların siyasetçilerin alanı olmadığını anlattı.

Ünal, tasarının kabul edilmesi halinde Almanya'da yaşayan Türk toplumunun tepkisinin nasıl olacağı hakkında ise şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Tasarının kabul edilmesi, Türkleri Alman toplumuna yabancılaştıracak bir sürece neden olabilir. Bundestag’ın böyle bir kararı kabul etmesi halinde ortaya çıkacak manzara ne Türkiye ne de Almanya için ne de birlikte çok yakın çalışmaya devam edeceğimiz hayati önemdeki projelerimiz için bir fayda sağlayacaktır. Türk toplumunun, tasarıya 'Evet' oyu veren partilere bir sonraki seçimde az da olsa gereken cevabı vereceğini düşünüyorum. Halk hiçbir şekilde kendine karşı yapılan ihaneti, haksızlığı unutmaz. Mutlaka bunun hesabını sorar."