Gazete Vatan Logo

'Türkiye'yi örnek almadıkları için sorun yaşıyorlar!'

Şimşek: Türkiye’yi örnek almadıkları için ABD ve Avrupa’da sorun yaşanıyor...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “ABD ve Avrupa’da sorun yaşanıyorsa, Türkiye gibi bir ülkeyi örnek almamalarından kaynaklanıyor. ABD ve Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu tek şey büyüme” dedi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, “Şu anda ABD ve Avrupa’da sorun yaşanıyorsa, Türkiye gibi bir ülkeyi örnek almamalarından kaynaklanıyor” dedi. Şimşek, krizden çıkış için, Avrupa ve ABD’nin büyüme politikasına önem vermesi gerektiğini vurguladı. Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Şimşek, “Büyüme olmadan borç krizini aşamazsınız. ABD’nin ve Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu tek şey büyümedir. Harcamaları kısarak, vatandaşa fatura çıkartarak bu krizden çıkamazsınız. ABD ve Avrupa’nın içinde bulunduğu en büyük yanlış bu” dedi. Son dönemde piyasaların alt üst olmasının, temel 3 nedeni bulunduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Herkes liman arıyor

“Piyasalarda global resesyon, ikinci bir dip yaşanması endişesi başladı. AB’de bazı ülkeler çok ciddi kamu borcu problemi ile karşı karşıya. Portekiz’in, İtalya’nın Fransa’nın borçlarının milli gelire oran çok yüksek. Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan ve İspanya’nın uluslararası bankalara toplam borcu 3 trilyon 89 milyar euro. Bankalar bu borcu geri alabilecekler mi yoksa bir kısmı silinecek mi? Bugünkü piyasalardaki dalgalanmaların temelinde bu sıkıntılar var. Herkes riskten kaçıp sığınacak liman arıyor.”

ABD’de de Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki siyasi çekişme yüzünden borçlanma limitinin son ana kadar artırılamadığını anlatan Şimşek, şöyle konuştu: “ABD tüketicisinin tüketmesi lazım. Bu sıkıntıyı güçlü bir lider, siyasi istikrarla aşabilir. Normalde ABD’nin kredi notunun düşürülmesi anlamsız. ABD’nin borcunu ödeyememesi gibi bir sorun yok. Şu anda ABD ve Avrupa’da bu sorunları yaşıyorsak, Türkiye gibi bir ülkeyi örnek almamalarından kaynaklanıyor.”

Büyüme olmadan borç krizi aşılmaz

Avrupa’daki devletlerin borç sorununa karşın Türkiye’de devletin borcunun milli gelire oranının bu yıl yüzde 40’ın altına inmesinin beklendiğini kaydeden Mehmet Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

“ABD’de şirket bilançolarında sıkıntı yok. Ancak bu ülkelerde büyüme düşük seyrediyor. İşsizlik uzun süredir yüksek. Çünkü şirketler yeni yatırım yapmakta imtina ediyor. Bankalar istihdam yaratacak KOBİ’lere kredi vermiyor. Devlet elindeki enstrümanların çoğunu önceden kullandı. Faiz zaten sıfır, zaten para bastılar, borcun milli gelire oranı çok yüksek. Avrupa’da, destekleme politikalarındaki belirsizlik, ufak bir ateşi büyüttü. Büyüme olmadan borç krizini aşamazsınız. ABD’nin, AB’nin ihtiyaç duyduğu tek şey büyümedir. Harcamaları kısarak, vatandaşa fatura çıkartarak bu krizden çıkamazsınız. ABD ve Avrupa’nın içinde bulunduğu en büyük yanlış bu. Biz ekonomiyi canlandırmak için 2009’da zamanında önlem aldık, sonra da bunu zamanında geri aldık.”

Biz kredileri tutmaya çalışırken başka ülkelerde bankalar kredi veremiyor

Mehmet Şimşek, genel anlamda Türkiye’nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin borçları CHP’nin iddia ettiği gibi bu kadar artsaydı bize borç verenler ahmak mı? Önemli olan borcun mille gelire oranı. Özel sektörün borcu da bizim hanemize yazmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin net dış devlet borcu, devletin döviz varlığından düşünce, mille gelire oranı yüzde 1 bile değil. Kafa karıştırmak kolay. Türkiye’de bankalar o kadar sağlam ki mali bünyesi o kadar güçlü ki vatandaşa kredi vermek için peşinden koşuyor. Biz kredileri yüzde 25’lerde tutmak, yavaşlatmak için uğraşırken, başka ülkelerde bankalar kredi veremiyor.”

Cari açık sorunu iyi yönetiliyor

Türkiye’nin cari açık sorununu iyi yönettiğini, yönetmeye de devam ettiğini vurgulayan Bakan Şimşek, alınan tedbirler ve döviz kurundaki gelişmeler nedeniyle gelecek 6 ayda açığın düşme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Cari açığın büyük kısmının enerjide dışa bağımlılık ve enerji fiyatlarındaki yüksek artıştan kaynaklandığını belirten Şimşek, ekonomide gereken tedbirlerin alındığını kaydetti.

1929 Buhranı’ndan ders çıkarılmalı

Türkiye’nin 2008-2009’da önemli bir stres testinden geçtiğini, “Faturayı vatandaşa çıkarmadığını, kimseye el açmadığını” söyleyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti: “Küresel kriz derinleşirse mali disiplini devam ettirip para politikasını gevşetebiliriz. Bankaların batmaması, faturanın vatandaşa çıkmaması lazım. Doğru politikalar uygulandığı için Türkiye’de büyüme var, istihdam var. Krizden başka türlü çıkılmaz. Benim önerim; dünya 1929 Buhranı’ndan ders çıkarmalı.”

Haberin Devamı