Gazete Vatan Logo

'Türkiye'ye Kürdistan başkanı olarak...'

Barzani: Kürdistan bölge başkanı sıfatıyla çağrılmasaydım gelmezdim

KUZEY Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'nin kendisini “Kürdistan Bölge Başkanı” sıfatıyla davet edildiği için bunu kabul ettiğini söyledi.

Kürdistan TV’nin haberine göre; Barzani, Arapça yayınlanan El Hayat gazetesinin sorularını yanıtlarken, Irak’taki seçimlerin ardından ciddi kriz ortaya çıktığını, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin sürdürdüğü görüşmelerin sonucunu beklediklerini anlattı. Kürt lider, Irak’taki Kürtler’in yeni Irak Hükümeti’nden Anayasa ve demokratik sürece bağlılık, karşılıklı saygı ve düşüncelere değer verilmesini istediklerini, Kerkük konusunda bugüne kadar izledikleri toleranslı tutumdan daha fazlasının beklenmemesi gerektiğini belirtti.



Barzani, Kerkük konusunda şöyle dedi: “Bu sorun için anayasayla belirlenmiş; normalleşme, nüfus sayımı ve referandum olmak üzere bir çözüm süreci vardır. Elbette bu Kerkük'ün Irak'tan ayrılması anlamını taşımamaktadır. Aksine Kerkük de Erbil, Süleymaniye, Anbar ve Basra gibi bir Irak şehridir. Ancak bu konu önemli ve kapsamlı bir soruna zemin teşkil etmekte ve Irak'taki gelişmelerin önünü tıkamaktadır. Bu sorun yeni hükümet konusunda yapacağımız toplantı ve görüşmelerde ele alınacaktır. 140’ıncı madde kapsamına giren tüm sorunlar netleştirilmeli ve bundan da öte sorunun anayasada belirlendiği biçimde ele alınarak nasıl hayata geçirileceği konusu iyice aydınlatılmalıdır. Kerkük'te yönetimin paylaşılması konusunda daha esnek bir tavrın gösterilmesi noktasında bir sorun yok. Kerkük halkı ve Kerkük'teki topluluklar şehirlerinin kimliğine ilişkin kararı kendileri vermelidir. Kerkük'ün genel anlamdaki kimliği Irak'lıdır, ancak tarihsel ve coğrafik gerçeklere göre şehir Kürdistan bölgesinin bir parçasıdır. Bu nedenle biz hiçbir zaman bu kimliği savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.”



Mesut Barzani, Irak Cumhurbaşkanlığı’nın bu süreçte Kürt'ler için manevi değer taşıdığını, bu makamın Kürtlerin endişelerinin giderilmesi ve hatalı yaklaşımların önüne geçilmesi açısından “kırmızı çizgi” kabul ettiklerini ekledi. Kürt lider, “Türkiye'ye Kürdistan Bölge Başkanı sıfatıyla mı davet edildiniz?” sorusuna “Evet, Öyle olmasaydı bu daveti kabul etmezdim. Hiç kuşkusuz olumlu ve doğru bir değişim” karşılığını verdi.

Haberin Devamı