Gazete Vatan Logo

‘Türkiye’ye daha güçlü destek vermeliydik’

Almanya’da hükümet ortağı SPD’nin lideri Sigmar Gabriel, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Türkiye’ye desteği çok daha güçlü şekilde göstermemiş olmasından duyduğu pişmanlığı dile getirdi

‘Türkiye’ye daha güçlü destek vermeliydik’

Almanya Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, 15 Temmuz sarbe girişimi ile ilgili çarpıcı bir özeleştiride bulundu. Başkent Berlin’de bulunan Almanya’da siyasetçilerin basın açıklamalarını yaptığı Almanya Basın Konferansı’nın açık kapı gününde Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulunan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Alman hükümetinin darbe girişimine daha hızlı şekilde tepki vermesi gerektiğini vurguladı. Gabirel, Almanya’nın Türkiye’ye olan ‘duygusal desteğini’ çok daha güçlü şekilde göstermemiş olmasından duyduğu pişmanlığı dile getirdi.

‘Aynı gün gitmeliydik’

Gabriel, “Daha hızlı gitmemiz gerekiyordu, aynı gün veya ertesi gün. Sadece kanlı, başarıya ulaşmayan darbe girişiminin tehdit ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’a değil, muhalefet partilerine olan desteğimizi göstermek için de gitmeliydik” dedi. Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin kendilerini ‘reddedilmiş’ hissettiğini belirten Gabriel, “Bunu Alman olarak anlamak zor, biz kafanın yönettiği insanlarız” dedi. Gabriel ayrıca, “Türkiye’nin Erdoğan’la karıştırılmaması gerektiğine dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘AB kabul edemez’

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin daha uzun bir süre AB üyesi olmasını mümkün görmediğini de söyledi. Gabriel, “Türkiye yarın bütün koşulları yerine getirecek olsa bile, AB Türkiye’yi kabul edecek durumda olmaz” dedi. Gabriel, kendi siyasi hayatı boyunca Türkiye’nin AB üyesi olduğunu görmeyeceğini savundu.