Gazete Vatan Logo

"Türkiye ve Rusya arasında yaşananlar arzu edilen değil"

"Türkiye ve Rusya arasında yaşananlar arzu edilen değil"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk-Rus ilişkilerinde yaşananların "arzu edilen olmadığını", İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimden de rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Aliyev, 2015 yılının değerlendirmesi ve 2016 planlarıyla ilgili düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında konuşma yaptı.

Siyasi, ekonomik ve askeri krizlerin 2015'te daha da derinleştiğini belirten Aliyev, kanlı çatışmaların da devam ettiğini, Ortadoğu'da yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini, milyonlarca insanın yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Aliyev, göçmenlerin yöneldiği Avrupa'da radikal güçlerin ve İslamofobi akımlarının güçlendiğini ifade ederek, dünyadaki medeniyetler arası anlaşmazlıkların Azerbaycan’ı da tedirgin ettiğini kaydetti.

Türkiye ve Rusya’nın, Azerbaycan’ın yakın komşusu olduğunu anımsatan Aliyev, "Türkiye ve Rusya arasında yaşananlar arzu edilen değil" dedi.

Aliyev, İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimden de rahatsız duyduklarını, iki ülke arasındaki bu durumun İslam dünyasındaki olayları da etkilediğini dile getirdi.

"Ermenistan barış istemiyor"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 2015’te Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorununun çözümünde hiçbir ilerleme kaydedilmediğine de dikkati çekerek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la yaptığı son görüşmenin de sadece “formalite” olduğunu söyledi.

Aliyev, sorunun çözüme kavuşmamasının nedenleriyle ilgili olarak, şunları kaydetti:

"Çünkü Ermenistan barış istemiyor. Mevcut durumu mümkün olduğu kadar uzatmak istiyor. İşgal altında tuttuğu topraklardan çekilmek istemiyor. Onlar müzakere sürecini sonsuza kadar uzatmayı düşünüyor. Bizim tutumumuz ise tam tersidir. Biz çatışmanın çözülmesini istiyoruz. Minsk Grubu eşbaşkanları da aynı şekilde çözüm istediklerini söylüyor. Fakat maalesef işgalciye hiçbir baskı yapmıyorlar."

Azerbaycan'a geçen yıl yaklaşık 20 milyar dolar yatırım yapıldığını, bunun yarısının yabancı yatırım olduğunu bildiren Aliyev, 2015'teki tüm jeopolitik ve ekonomik etkenleri göz önünde bulundurarak ekonomik kalkınma elde etmenin büyük başarı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, 2016'da ekonomik alandaki önceliklerini ise şöyle ifade etti:

"Ekonominin çeşitlendirilmesi ve petrol dışı sektörlerin genişletilmesi, 2016'da esas önceliğimiz olacaktır. Gayri safi yurt içi hasılamızda petrol dışı sektörlerin hacmi artıyor. Bu, olumlu gelişmedir ve petrole bağımlılık azalıyor. Gelecekte petrol fiyatlarına bağımlı olmamak için petrole bağımlılığı en aşağı düzeye indirmeliyiz."

"Azerbaycan, Türk tırları için olanaklarını devreye soktu"

Transit taşımacılığın geliştirilmesinin öneminden bahseden Aliyev, transit yüklerin Azerbaycan'dan taşınması için Koordinasyon Konseyi oluşturduklarını ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin bu koridorda ortak tarife politikası yürüttüğünü anımsattı.

Aliyev, Türk-Rus ilişkilerindeki gerilimin ardından ''Türk tırlarının Orta Asya'ya geçişini kolaylaştırmak için Azerbaycan'ın kendi olanaklarını devreye soktuğunu'' kaydetti.

Aliyev konuşmasının sonunda, ülkesinin hoşgörü geleneklerine, kültürlerarası değerlere önemli katkılar sağladığını, 2016 yılını “Çok Kültürlülük Yılı” ilan ettiğini açıkladı.


Haberin Devamı