Gazete Vatan Logo

‘Türkiye’nin PKK’ya dair talepleri haklı’

Bugün Türkiye’yi ziyaret edecek olan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, “PKK’nın finans kaynaklarının kurutulması ve Alman topraklarında hareket alanı bırakılmaması Almanya’nın da çıkarınadır. Bu, Türkiye’nin haklı olarak ifade ettiği bir noktadır” dedi

‘Türkiye’nin PKK’ya dair talepleri haklı’

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bugün Türkiye’ye geliyor. İkili ilişkilerdeki sorunlar ve çözüm yollarının ele alınacağı ziyaret, mayıs ayında “İncirlik” meselesi dolayısıyla gerilen ilişkilerde güven bunalımını aşmak için fırsat niteliği taşıyor. Taraflar, ziyaretin hemen öncesinde ilişkilerin normalleşmesi, belli ilkeler çerçevesinde mutabakata varılması gibi beklentilerini vurgulasa da krizi tırmandıran İncirlik meselesinin yanı sıra tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in durumu, terör örgütü PKK ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Almanya’daki varlığı ve iltica hakkı tanınması gibi gerilimi tırmandıran birçok konu da masaya yatırılacak. İki ülke arasında yaşanan son gerilim, mayıs ayının ortalarında Türkiye’nin, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üssü ziyaret etme taleplerini “bu süreçte uygun bulmaması”yla yaşandı. Almanya ise askerlerini İncirlik’ten çekmeyi gündeme aldı.

Almanya normalleşme istiyor

Alman Bakan Gabriel önceki gün Rusya ziyaretinde, Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi için olanak aradıklarını ifade etti. Gabriel’in, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi, Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. Ziyaret öncesi “Bild am Sonntag” gazetesine röportaj veren Gabriel, Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesinin Türkiye ile ilişkilerde nasıl sonuçlar doğuracağına ilişkin sor üzerine, tek zor konunu bu olmadığını söyledi. Gabriel, “Megafon siyasetinin bitmesi gerek” dedi. Yeni bağlantı noktaları bulmak gerektiğini dile getiren Gabriel, şunları söyledi: “Türkler bizden PKK’ya karşı daha sert davranmamızı bekliyorlar. PKK bizde de yasak olan bir örgüt çünkü silah ve uyuşturucu ticareti ile haraç toplama konusuna derinden bulaşmış durumda. Onların (PKK’nın) finans kaynaklarının kurutulması ve onlara Alman topraklarında hareket alanı bırakılmaması Almanya’nın da bütünüyle çıkarınadır. Bu, Türkiye’nin haklı olarak ifade ettiği bir noktadır.”

Haberin Devamı

437 iltica başvurusu!

Almanya İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 17 Mayıs itibarıyla diplomatik pasaporta sahip 217 ve hizmet pasaportuna sahip 220 kişi iltica talebinde bulundu. Öte yandan, Türkiye, uzun süredir 4 bin 500 civarındaki PKK’lının iadesini istiyor.

Haberin Devamı