Gazete Vatan Logo

"Türkiye’nin İran’dan uzaklaşmasını istiyoruz!"

Tillerson, Wilson Center’de “ABD ve Avrupa: Batı İttifaklarını Güçlendirmek” başlıklı konuşmasında; Suriye buhranının siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini ve BMGK’nın 2245. kararına göre Esad ve ailesinin gelecekteki hükumette hiçbir etkisinin olmaması gerektiğini söyledi.

"Türkiye’nin İran’dan uzaklaşmasını istiyoruz!"

Tillerson, Suriye’deki münakaşanın Cenevre görüşmelerinde hal edilmesi gerektiğini bildirdi.

Tasnim haber ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı konuşmasının devamında; AB ülkelerinden, İran karşısında kendi yanlarında olmalarını istedi.

Tillerson; Nükleer Anlaşma, ABD’nin İran siyasetinin merkezinde değil, ABD, İran’ın tehditleri karşısında kararlılıkla duracaktır.

AB’li ortaklarımızdan İran’ın yıkıcı davranışları karşısında bizimle birlikte olmalarını istiyoruz. Ne ABD ne AB ülkeleri İran’ın tıpkı Kuzey Kore gibi atom bombasına sahip olması tehdidiyle karşılaşmak istemiyor. Bizim hiçbirimiz İran’ın Fars Körfezinde hegemonya kurmasını, Irak ve Suriye’de teröristleri destekleyerek güç kazanmasını ve balistik füze programı yapmasını istemiyoruz.

ABD Dışişleri Bakanı, ayrıca Türkiye’yi son zamanda İran ve Rusya ile yaptığı anlaşma konusunda uyararak, Türkiye’nin İran’la arasında mesafe bırakmasını istedi.

Tillerson, Türkiye’nin coğrafi olarak İran’ı görmezden gelemeyeceğini biliyoruz ama Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak, ortaklarına öncelik vermesi ve İran'dan uzaklaşması gerektiği açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Tillerson ayrıca; “NATO müttefiki olarak Türkiye’den, NATO müttefiklerinin ortak savunmasına öncelik vermesini istiyoruz. İran ve Rusya, Türk halkına, Batı ülkeleri camiasına üye olmanın sağladığı ekonomik ve siyasi faydaları sunamaz” diye konuştu.

Konuşmasında Tillerson, Avrupa’ya, Amerika’nın, başta Rusya’dan gelen tehditlerle mücadele olmak üzere Avrupa’nın güvenliğine tam bağlılık gösterdiği yönünde güvence verdi.

Gelecek hafta bazı Avrupa başkentlerini kapsayan ziyareti öncesinde konuşan Tillerson, Avrupalı bir müttefikinin herhangi bir saldırıya uğraması durumunda NATO’nun 5’inci maddesi uyarınca Amerika’nın buna ilk yanıt verecek ülke olacağını belirtti.