Gazete Vatan Logo

'Türkiye’nin Disneyland'ı Vialand!

Türk Disneyland’ında hem King Kong hem Fatih olacak

'Türkiye’nin Disneyland'ı Vialand!

Eyüp’te 600 dönümlük araziye yapılan eğlence parkı Vialand’ın yıl sonuna kadar yüzde 80’i tamamlanacak. “Türkiye’nin Disneyland”ı olacak Vialand’ın Genel Müdürü Mehmet Emeç, “Yetişkinin de çocuğun da kendini farklı hissedeceği bir ortam oluşturuyoruz” dedi.

1 milyar lira yatırım değeriyle Cumhuriyet tarihinin en büyük perakende yatırım projeleri arasında yer alan, Türkiye’nin ilk uluslararası tema parkı Vialand İstanbul, ViaDMC ve Gürsoy Grup girişimiyle gerçekleştiriliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin açılışında “İnşallah 2013’ün 23 Nisan’ında, orada adeta Orlando’daki gibi, çocuklarımız için 650 bin metrekarelik dev bir park oluşuyor” sözleriyle bahsettiği Vialand, Başbakan tarafından 23 Nisan 2013’te açılacak.

30 milyon insan hareketi


Temeli 2011’in Eylül’ünde atılan, Eyüp ve Gaziosmanpaşa Belediyesi sınırları içerisinde yer alan 600 bin metrekarelik arazi üzerinde inşaatı devam eden Vialand’la, İstanbul’u ziyaret edecek yerli ve yabancı turist sayısı yüzde 15 artacak. Parkta 30 milyonluk insan hareketi bekleniyor. Vialand Mega Eğlence Parkı’nın girişindeki 2000 metrekarelik alanda yükselen şato, eğlence dünyasının kapılarını aralayarak, eski İstanbul’un günlük yaşamını günümüze taşıyan ana caddesi ile farklı mimari özellikler sunacak.

Özel park içi treni

Hollywood klasiği King Kong’un ve adrenalin trenlerinin de olacağı eğlence dünyasında, ziyaretçiler tramvay hattını bölge içinde yapacakları küçük turlar için de kullanabilecek. 50’den fazla eğlence ünitesinin olacağı 4 bin metrekarelik parkta, Fatih Dark Ride eğlence ünitesinde ziyaretçiler Osmanlı Dönemi’nde heyecanlı bir gezintiye çıkacak, Fatih’in İstanbul’u fethine tanıklık edecek. 8-10 kişilik grupların kayığa binerek gezinteye çıkacağı, top-tüfek, patlama sesleriyle fethi yaşayacağı ünitede, 1.70 cm boyunda hareket edebilen maketler yer alacak. Öte yandan, projenin inşa aşamasında bin kişi, tamamlandığında çalışacak 4 bin kişi ve destek sektörlerde çalışacaklarla birlikte 20 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor. Eğlencenin yanı sıra, özellikle ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklara yönelik eğitici aktivitelerin de yer alacağı Vialand’da birçok sosyal sorumluluk projesi de hayata geçirilecek. Özel park içi gezi treni ile bölgeler arası geçiş kolayca yapılabilecek, park içinde keyifli gezintilere çıkılacak.

‘Hedef birleşik eğlence’

ABD’deki Disneyland’da 17 yıllık yöneticilik yapan, Vialand Genel Müdürü Mehmet Emeç, eğlence ünitelerini şöyle anlattı: “Roller Coaster dediğimiz 3 saniyede 100 km’ye ulaşan adrenalin trenleri var. Bunlar ailelere hitap eden Türkiye’nin ilk roller coasterleri olacak. 18 metrelik Hollywood klasiği King Kong’un isim haklarını da satın aldık. Eğlence dünyasının içinde mecara bölgesi, eğlence bölgesi, tarihi bölge olsun istedik. Bununla birlikte eski İstanbul caddelerindeki ürünler ve tatlar da paylaşılacak.”

Genel Müdür Mehmet Emeç, “Biz bir eğlence kültürü oluşturuyoruz. Bu ülkede insanlar ya Disney’i ya lunaparkçılığı duydu. Ama bunun arasında o kadar farklı denklemler var ki” dedi. Emeç, şöyle devam etti: “Bu proje, ‘Bu ülke eğlenceye hazır’ diyor. Hollanda, İtalya ve Uzakdoğu’da ise bu tarz parklarla, ‘Şehir gelsin benimle bütünleşsin’ deniyor. Bütün kurgumuzu birleşik eğlence kavramı fikri üzerine kurduk” diye konuştu. Projenin 23 Nisan’a yetişmesi için ekibin geceli gündüzlü çaba sarfettiğini, ünitelerin Avrupa’da fabrikalarda yapıldığını, bazılarının yolda olduğunu da söyleyen Emeç, Başbakan ve Başkan Kadir Topbaş’ın projeye değer verdiklerini kaydetti. Emeç, “Park ve tema kavramı yerine birleşik eğlence, yani bütün ailenin birlikte girip yetişkinin de, çocuğun da kendini farklı ortamlarda bulabileceği bir park oluşturuyoruz. Başbakanımız da aynı vurguyu yaptı. Eyüp’te yapılmasının nedeni de, bu ilçenin İstanbul’un eski eğlence merkezi olmasıydı. Hedefimiz eğlence kültürünün Eyüp’te tekrar yol almasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı