Gazete Vatan Logo

'Türkiye'nin de üyesi olduğu bir AB, bölünmüş dünya için ödül olur'

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, 'Türkiye'nin de üyesi olduğu bir Avrupa Birliği, bölünmüş dünya için 'ödül' niteliği taşıyacağını' vurguladı

Türkiye ile müzakerelere başlanmasının 'kahramanca oynanmış bir kumar' olduğu öne sürülen Martin Wolf imzalı makalede, herşey yolunda gittiği takdirde AB'nin zengin, demokrat, kalabalık ve Müslüman bir Türkiye'yi içine alacağı ifade edildi. Makalede, bunun vereceği mesajın paha biçilmez olduğu da vurgulandı.

'AB'ye giriş şartları baştan savma bir şekilde yerine getirilirse, AB'nin en kalabalık ülkesinin sorunlu, yoksul ve istikrarsız bir hale getireceğini' belirten Wolf, AB'nin de adilane olmayan bir şekilde Türkiye'yi reddetmesinin, 'hırçınlaşmış bir komşu' yaracatağı yorumunda bulundu. "Birçok Avrupalı, başarılı bir AB üyesi olmak için Türkiye'nin çok büyük, çok yoksul ve 'çok Müslüman' olduğunu düşünüyor" diyen yazar, "Ama sözler verildi. Bu nedenle doğru bir şekilde AB müzakerelere geçti" dedi. AB'nin, Avrupa'yı kültürel olarak dışa kapalı bir varlık olmaktan çıkarıp bir değerler topluluğu haline getirme kararı aldığını yazan Wolf, "Avrupalılar bu cesur karardan dönmemeli" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE DAHA FAZLA DEĞİŞMELİ
Martin Wolf bununla birlikte Türkiye'nin AB sürecinde atması gereken birçok adım bulunduğunu da söyledi. Yazar, "Türkiye daha fazla değişmeli. Türklerin bunu ne kadar anladığı pek belli değil. Türkiye, birliğe üyeliğinin büyük faydalar getireceğini Avrupa hükümetlerine ve halkına göstermelidir" dedi. Bu adımlara ekonomiden başlanması gerektiğini yazan Wolf, Türkiye'nin uzun vadeli ekonomi karnesinin zayıf olduğunu, ülkedeki eğitimin düşük standartlarda seyrettiğini ve halkın hala çok yoksul olduğunu belirtti. Yazar, Türkiye'deki yaşam standardının, Polonya'dakinin yarısı kadar olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin başarılı bir şekilde AB'ye üye olmasının, birliğin değişen gücünün bir kanıtı olacağını kaydeden Martin Wolf, "Türkler yapmaları gerekeni yaparsa, Avrupa da sözünü tutmalıdır" dedi.

Haberin Devamı