Gazete Vatan Logo

"Türkiye Malta'da aklanmıştır"

ÇANAKKALE’ye partisinin il kongresine katılmak üzere Malta’dan uçakla doğrudan gelen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Çanakkale’ye Malta’dan direkt gelmek büyük bir anlam ifade ediyor. Türkiye 1915 olaylarıyla ilgili Malta’da aklanmıştır" diye konuştu.

Malta ziyaretini tamamladıktan sonra uçakla doğrudan Çanakkale Havaalanı’na gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış buradan valiliğe geçti. Bürokratlar ve polis merasim mangası tarafından karşılanan Bağış, ziyaretçi anı defterini imzaladı. Vali Güngör Azim Tuna, Bakan Bağış’ı Çanakkale’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı’nın top mermisini kaldırırken resminin bulunduğu bir tablo, Ayvacık’ta elle dokunan bir halı ve 1915 Çanakkale Mecmuası kitabı hediye etti.

Bağış burada yaptığı konuşmada, "Biliyorsunuz buraya Malta’dan direkt geldik. Malta ecdadın 450 yıl evvel istiklal mücadelesi için gittiği bir coğrafya. Bugün de Malta’dan Çanakkale’ye gelmek çok anlamlı. Dün Malta’daki şehitliğimizi ziyaret etmiştik. Bugün burada Türkiye’nin en önemli şehitliği olan Çanakkale ilimizdeyiz. Çanakkale’ye her geldiğimde ben çok farklı duygulanıyorum. Gerçekten Türkiye’nin gücünün göstergesi. Çanakkale ruhu demek, Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olması demek. Bu çerçevede Çanakkale’ye gelmekten büyük onur duyuyoruz" dedi.

MALTA’DAN AB ÜYELİĞİ İÇİN SÖZ

Çanakkale Valiliği Avrupa Birliği Proje Koordinasyonu Birimi’ni açan Bağış, Malta ziyaretinin çok iyi geçtiğini, AB üyeliğine destek vereceklerini söyledi. Bağış, "Malta, AB üyesi olan ülkelerden bir tanesidir. Her ne kadar nüfusu en düşük olan AB üyesi ülkelerden birisi olsa bile AB içerisinde her konu oy birliği gerektiğinden ve en küçük ülkenin oyuyla, en büyük ülkenin oyunun eşit olmasından ötürü bizim için son derece stratejik bir ülke. Malta’nın hem başbakanı, hem başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı bize çok net mesajlar verdiler. Kendi medyalarının önünde Türkiye’nin AB üyeliğine destek vereceklerini söylediler" diye konuştu.

’BİRİLERİ BİRİLERİNİ KIŞKIRTTI’

Sözde Ermeni soykırımı konusuna da değinen Bakan Egemen Bağış, "Biliyorsunuz 1915’te biz tarihimizin en ağır kayıplarını verdiğimiz cephede, burada savaşırken, kendi istikbal ve istiklal mücadelemizi verirken, birileri ülkenin farklı yerlerinde birilerini kışkırtarak kendi devletine, asırlarca birlikte aynı sofrayı, aynı toprağı, aynı suyu paylaştığı insanlara saldırma yönünde provokasyona girişmişti. Aradan geçen zaman içerisinde kimileri bu yaşanan olayları haddini aşacak bir şekilde soykırım olarak adlandırmaya kalktı. Biz Cumhuriyet tarihinde ilk defa Ermenistan’a bir mektup göndererek, ’Siz kendi tarihinizle yüzleşmeye hazırsanız biz kendi tarihimizle yüzleşmeye hazırız’ diyebilen bir iktidarız. Sayın Başbakanımız bunu çok net ortaya koymuştu" dedi.

Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımı ile ilgili olarak Malta’da aklandığına ikkat çeken Bakan Bağış, şunları kaydetti:

"Malta’nın önemi şuradan geliyor: 1919 yılında zamanın yetkilileri Malta’ya sürgüne gönderiliyor ve 1915’te yaşanan dram nedeniyle yargılanıyor. Orada İngiliz yargıcın ve İngiliz sefirinin yaptıkları açıklamalar, yaptıkları kriptolar, önemli mesajlar var. Orada yargılananlar arasında eski bakanlar, nazırlar var. Eski komutanlar, kolordu komutanları var. Eski üst düzey yetkililer var. Mahkeme bütün her birimin 1915’te yaşanan olaylarla ilgili olarak beraatına karar veriyor. Karırı veren de bir İngiliz hakim. Yani Türkiye Malta’da 1915 olayları ile ilgili aklanmıştır. O yüzdende ben Çanakkale’ye Malta’dan gelmiş olmayı çok önemsiyorum. Malta’dan direkt gelişimin ana sebebi de budur."

’BU MİLLET SOYKIRIM İŞLEMİŞTİR DEMEK, KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR’

Ermenistan’a ’Arşivi açın’ çağrısını yineleyen Egemen Bağış, "Bu millete soykırım işlemiştir demek, kimsenin haddi değildir. Buna rağmen biz Ermenistan’a yine aynı çağrıda bulunuyoruz: Hodri meydan, açsınlar arşivlerini sonuna kadar, biz de açalım, o döneme dair arşivi olan diğer ülkeler de açsın. 1915 Osmanlısı’nın Almanya ile ilişkilerini biliyoruz, İngiltere, Fransa ile ilişkilerini biliyoruz. Amerika’nın bu konuda çok geniş arşivlere sahip olduğunu biliyoruz. Ermenilerin ta 1983’te kurdukları Taşnak merkezinin siyasetinin bugünkü en büyük arşivi Amerika’nın Boston ilindedir ve Ermeni olmayan tarihçilerin girmesi yasaktır. Oraları da açsınlar. Tarihçilerden ve akademisyenlerden oluşan uluslararası bir komisyon kurulsun. Hep beraber bunları inceleyelim. Bunu Sayın Başbakanımız Ermenistan’a yazılı olarak da bildirdi. Ama kendi tarihi ile yüzleşmeye cesaret bulamayanların bugün bizim en ağır kayıpları verdiğimiz, en çok şehit verdiğimiz bir dönemi, sanki başka bir ulusa soykırım işlemişiz gibi göstermeye kalkmaları Çanakkale ruhunun kabul edebileceği bir şey değildir. Ak Parti iktidarları son üç hükümette diklenmeden dik durma konusunda dünyaya Türkiye’nin yeni mesajını çok net vermiştir." diye konuştu.

Vali Güngör Azim Tuna’ya, Çanakkale Valiliği Avrupa Birliği Proje Koordinasyonu Birimi’nin açılmasına sunduğu katkılardan dolayı teşekkür plaketi veren Bağış, ardından valilik önünde kordon boyunda bulunan ve Troya filminde kullanılan Truva Atı’nın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Bağış, kordon boyunda yürüyerek sahildeki vatandaşlarla selamlaştı. Polisevinde öğle yemeği yiyen Bağış, ardından kongreye katılmak üzere Kolin Hotel’e geçti.


Haberin Devamı