Gazete Vatan Logo

'Türkiye kangren oldu'

Reyhanlı'daki saldırı dünyanın da gündem maddesi oldu

Reyhanlı saldırısı, dünyanın medyasında yoğun haber ve yorumlarına konu olmayı sürdürüyor. Dünya medyası, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk hükümet üyelerince yapılan açıklamalara dikkat çekerken Türkiye üzerindeki baskıların arttığını da savunuyor. Saldırılardan sonra Reyhanlı’da artan “gerginlik ve öfke”ye dikkat çekildiği haber ve yorumlarda Suriyeli mültecilerin varlığından kaynaklanan sorunlara vurgu yapılıyor.

FİNANCİAL TİMES: “TÜRKİYE İKİLEM İÇİNDE”

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Öldürücü patlamalar, dikkatleri Türkiye’nin Suriye konusunda yaşadığı ikileme çevirdiğini” öne sürdüğü haberinde “Suriye konusundaki tutumunun yurt içinde popüler olmaması Ankara’yı zorluyor” diye yazıyor. Reyhanlı saldırısından hemen sonra muhalefet liderlerinin hükümet politikasını gözden geçirmeye çağırdıklarına işaret edildiği haberde “Ankara’ya bir dizi öldürücü olaya yanıt vermekte zorlanıyor ve bunun yerine ABD’den öncülük etmesinde ısrarla istiyor” görüşünü savunurken de Erdoğan’ın Beyaz Saray’daki görüşmede aynı talepte bulunması beklendiğini de belirtiyor.

BBC: “SALDIRILAR, ERDOĞAN’A BASKI”

İngiliz BBC, Reyhanlı’nın Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye bir giriş noktası olduğuna dikkat çektiği haberinde bombaların patlamasından sonra Suriyeli mülteciler ve Suriye plakalı arabaların saldırıldığını belirtiyor. “Saldırılar, Türk Başbakanına baskı yaratacak” görüşünü de dile getiren BBC, Reyhanlı saldırısının Suriye içinde uçuşa yasak bölgesini isteyenlerin elini güçlendirdiği yönündeki “spekülasyonlar”a dikkat çekiyor.

GUARDİAN: “TÜRKİYE, SURİYE’YE KARŞI SÖYLEMİNİN TONUNU YÜKSELTİYOR”

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik suçlamalarını ve Şam’dan gelen yanıtını, “Türkiye, Suriye’ye karşı söyleminin tonunu yükseltiyor” başlıklı haberinde irdeleyen İngiliz The Guardian gazetesi ise, Reyhanlı saldırısından sonra Erdoğan ve Barack Obama üzerinde “müdahale” etmeleri yönünde baskı olacağı görüşlerini de yansıtıyor.

WASHİNGTON POST: “HATAY’DAKİ ALEVİLERİN ÖFKESİ ARTIYOR”

Reyhanlı’nın Suriye muhalefeti için “önemli bir merkez” haline geldiğine işaret eden Washington Post ise, “Bombalamalar, Türkiye’nin güneyindeki 325 bin kadar mültecinin varlığı konusundaki gerilimi körüklemekle tehdit ediyor” diye düşünüyor. Gerilimlerin Reyhanlı’nın bulunduğu Hatay ilinde “daha belirgin” olduğu kaydedilen haberde “İlin Alevileri, (mülteci) akımın, kendi toplulukları üzerinde yarattığı tedirginliğe artan biçimde öfkeleniyor” savlarına da yer veriliyor.

NEW YORK TİMES: “TÜRKİYE KAYGILI, GERGİNLİKLER DERİNLEŞİYOR”

New York Times da Türkiye’nin “etnik ve dini” olarak karma yapısına işaret ettiği güneydoğunun sınır bölgesinde “anksiyetenin yüksek olduğu” değerlendirmesini yaptığı geniş haberinde “Suriye’nin diğer komşuları gibi Türkiye de, ihtilafın, trauma içindeki Suriyeli mültecilerin akımı sürerken çeşitli gruplar arasında gerilimlerin derinleştiği sınır bölgelerini alevlendirmesinden artan biçimde kaygılanıyor” diye yazdı. NYT, bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın provokasyonların karşısında yaptığı itidal çağrısına da vurgu yaptı.

WALL STREET JOURNAL: “MÜLTECİLER İLE TÜRKLER ARASINDAKİ GERİLİMİ HÜKÜMET İÇİN BAŞAĞRISI”

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal ise, “Suriyeli mülteciler ile Türkler arasındaki gerilim, son aylarda sürekli artarak Türk hükümeti için siyasi başağrıları ve yeni sosyal gerginlikler yaratıyor” sözleri ile girdiği geniş haberde sınır bölgelerindeki Türklerin yakınmalarını yansıtırken “Savaş ekonomiyi ve güvenliği aşındırırken birçok Türk, Suriyeli mültecilerin giderek artan biçimde sorun yarattığını söylüyorlar” diyor. Haberde uluslararası yardım ve mülteci kuruluşlarının, Türkiye’yi kamplardaki yüksek standartlar konusundaki övmekle birlikte savaş devam etmesi durumunda kampların sürdürülemez hale gelebileceği uyarısında da bulunduklarını kaydediyor.

LE FİGARO: “SURİYE’DEKİ İHTİLAF YÜZÜNDEN TÜRKİYE KANGREN OLDU”

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, “Suriye’deki ihtilaf yüzünden Türkiye kangren oldu” savını başlığına çıkartığı haberinde Türk hükümeti Reyhanlı saldırısının Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiğine tamamen ikna olduğunun gizi gözükse de bazı uzmanların Türkiye’yi “Suriye’ye savaşa itmek için yapılmış olabileceği değerlendirmesini de aktarıyor. Gazete Antakya bölgesinin nüfusunun Alevi, Sünni ve Hristiyanlardan oluştuğunu vurgularken de Reyhanlı saldırısından sonra bu “kırılgan birlikte yaşama da tehdit altına görünüyor” düşüncesini dile getiriyor.

Haberin Devamı