Gazete Vatan Logo

‘Türkiye göründüğü kadar kırılgan değil’

Maliye Bakanı Şimşek, “Döviz borcu olan şirketlerin döviz geliri olduğu kanısındayım. Türkiye dışarıdan göründüğü kadar kırılgan değil” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in yaptığı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine uygulanan stres senaryosunda en yoğun riske maruz kalanlar arasında Türk şirketlerinin yer aldığı analizinin yüzeysel değerlendirmelerden kaynaklandığını söyledi. Devletin net döviz fazlası olduğunu, bankacılık sektörünün net bazda döviz açığı bulunmadığını, hanehalkının yaklaşık yüzde 190 milyar doların üzerinde döviz fazlası bulunduğunu kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

“Şimdi reel kesimin finans dışı reel sektör firmalarının toplamda 174 milyar dolarlık döviz pozisyon açığı var. Bu döviz açık pozisyonunu sadece 18 milyar doları kısa vadeli. Genel anlamda ben döviz borcu olan şirketlerin döviz geliri olduğu kanısındayım ve Türkiye’nin dışarıdan göründüğü kadar kırılgan değil.”

Yüzde 4 büyürüz

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Şimşek, gelecek hafta açıklanacak 2013 büyümesinin yüzde 4 civarında olmasını beklediğini ve hedeflenen büyümeyi yakalayacakları kanısında olduğunu kaydetti. Şimşek, şöyle devam etti: “Dolayısıyla büyüme üzerindeki risk o zaman esas itibarıyla parasal sıkılaştırma kaynaklı olur. Parasal sıkılaştırmada da her ne kadar nominal faizler yükseldiyse de aslında reel faizler daha düşük. Seçimlerde istikrara yönelik tehdit algısı çıkarsa büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler artar ve revizyon yapılabilir.” Şimşek, kademe kademe devreye sokulan iç tüketimi azaltmaya yönelik adımların sonuçlarını almaya başladıklarını belirtti.

‘Türkiye’nin kırılganlığı artıyor’

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, siyasi çalkantı ve piyasalardaki oynaklık nedeniyle Türkiye’nin dış kırılganlıklarının arttığını belirtti. Türkiye’nin yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Rusya, Güney Afrika ve Ukrayna’ya sermaye akımlarının değerlendirildiği raporda Türkiye’nin dış kırılganlıklarının artmasına karşılık, “Döviz cinsi borcun gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 13 ile görece düşük olduğu ve hem iç hem de dış borç profilinde ortalama vadenin uzatılması çabalarına paralel olarak kamu borcunun faizlere olan hassasiyetinin azaldığı görülmektedi” denildi.

Haberin Devamı