Gazete Vatan Logo

‘Türkiye’de temel bilim yapacak yer yok’

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Üstün Zekalılar ve Dahiler Günü’nde yaptığı konuşmada “Üstün zekalı çocuklara destek olmalıyız ama başarının ölçüsü Nobel kazanmak değil ailene, vatanına hizmet etmektir” dedi

‘Türkiye’de temel bilim yapacak yer yok’

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Üstün Zekalılar ve Dahiler Günü programında 2015 Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar da vardı. Prof. Dr. Sancar, Türkiye’deki en büyük sorunun temel bilim yapamaması olduğunu söyledi. Sancar bir araştırma yaparken insanlığa faydası olacak mı? diye düşünmeyi bırakarak işe başlanması gerektiğini belirtirken, “Ben çalışmalarıma böyle başladım. Nitekim sonucunda insanlığa faydası oldu. Bu yüzden çocuklarımızın da böyle düşünmesi lazım. Türkiye’de öğrenciler araştırma yapacağım diye üniversitelere gidiyor. Ama temel bilim yapacakları yerler yok. Sadece Türkiye değil, tüm İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bu bir gerçektir. Bunu düzeltmemiz lazım. Amerika gibi ülkelerle yarışmak istiyorsak temel bilim yapmalıyız” dedi.

‘Üstün zekalı değilim’

Program kapsamında konuşmasına, “Ben üstün zekalı değilim” diye başlayan Sancar, şunları söyledi, “Ülkemizde böyle çocuklarımız var. Onlara destek olmalıyız. Başarının ölçüsü Nobel kazanmak değil ailene, vatanına hizmet etmektir. Bir ayakkabı boyacısı, bir öğretmen ya da Nobel ödüllü bir bilim adamı olun fark etmez. Görevinizi yerine getirebiliyorsanız başarı sizindir. Bu düşünceyi çocukluk çağında öğrencilerimize aşılayabilirsek yol katedeceğimize inanıyorum. ”

Haberin Devamı