Gazete Vatan Logo

'Türkiye'de risk arttı!'

DENİZLİ Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Ekonomi Yaz Seminerleri’ne (EYS) IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis konuşmacı olarak katıldı. Lewis, "Gelişmekte olan ülkelere bono ve varlık akışı da fazladır. Bu durum kredi artışını tetiklemektedir. Türkiye seçilmiş ülkeler içinde en büyük kredi artışına sahiptir. Ancak son dönemlerde finansal istikrara bakacak olursak, Türkiye’de risk artmıştır. Tüm piyasalardaki finansal duyarlılıkta bir artış olmuştur" dedi.

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen semineri, Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, Alabama Üniversitesi’nden Prof. Dr. Walter Enders de dinledi. Seminerin açılış konuşmasını yapan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, EYS’nin uluslararası standartlarda yapılması gerektiğini belirtti.

TEK Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, EYS’nin bundan 10 yıl önce başlarken, önemli belirsizlikler olduğunu belirterek, "Başarılı olur mu diye düşünülüyordu. Bu sorular altında program başladı ve TEK olarak bunun başarılı olması için elimizden geldiğince katkıda bulunduk. Manevi katkı ağırlıklı destek verdik" dedi.
Alabama Üniversitesi’nden Prof. Dr. Walter Enders, dünyada temel emtia fiyatlarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis de ’Küresel Finansal İstikrar’ başlıklı konuşma yaptı. Tüm problemlere rağmen dünya ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü belirten Mark Lewis, "IMF olarak biz iki parçalı bir toparlanmadan söz etmekteyiz. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere göre daha hızlı büyüyor. Burada gelişmiş ülkelerden kasıt, Japonya, Avrupa, ABD, Güney Kore ve benzerleridir. Gelişmekte olan ülkeler Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerdir" dedi.

’SIKI POLİTİKALAR GEREKİR’

Enflasyonun tüm ülkelerde arttığını söyleyen Lewis, şöyle devam etti:
"Ancak bu artış gelişmekte olan ülkelerde daha fazladır. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bono ve varlık akışı da fazladır. Bu durum kredi artışını tetiklemektedir. Türkiye seçilmiş ülkeler içinde en büyük kredi artışına sahiptir. Ancak son dönemlerde finansal istikrara bakacak olursak, Türkiye’de risk artmıştır. Tüm piyasalardaki finansal duyarlılıkta bir artış olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki en büyük risk devlet borçlarıdır. Ancak finansal sistem riskleri de önem taşır. Yunanistan, Portekiz ve İrlanda ekonomilerinin kredi notları bildiğiniz gibi son dönemlerde düşürülmüştür. Ayrıca ABD’deki borç sınırlaması uygulaması da önemlidir. Bu durum piyasa algısını etkilemektedir. Gelişmekte olan ülkeler büyük baskı altında. Bu baskılar, güçlü büyüme, enflasyon baskısı oluşturma, finansal varlıkların fiyat artışı ve yüksek sermaye girişidir. Bu baskıları yönetmek için ülkeler çeşitli yollara başvurmaktadır. Bazı ülkeler para politikası oranlarını arttırırken, Türkiye gibi bazı ülkeler de makro politikalarla ihtiyatlı davranmaktadırlar. Gelişmekte olan ülkelerde, bu baskılar altında sıkı politikalar gereklidir."

Haberin Devamı