Gazete Vatan Logo

'Türkiye’de 900 bin çift kısırlık sorunu yaşıyor'

Prof. Dr. Erol Tavmergen, kadınlarda evlilik yaşının yükselmesi, erkeklerde de sperm sayısının düşmesi nedeniyle kısırlık sorununun arttığını söyledi.

'Türkiye’de 900 bin çift kısırlık sorunu yaşıyor'

Türkiye'de ilk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen, kadınlarda evlilik yaşının yükselmesi, erkeklerde de sperm sayısının düşmesi nedeniyle kısırlık sorununun arttığını söyledi.

Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre; Türkiye’de 900 bin çiftin infertilite (kısırlık) sorunu yaşadığına dikkat çeken Tavmergen, yapılan araştırmalara göre 40 yılda sperm sayısının yüzde 50 oranında azaldığını belirtti. Prof. Dr. Tavmergen, “Sperm sayısının neden azaldığına yönelik ortada net bir kanıt yok. Ancak bazı bilim adamları böcek ilaçları, naylon torbalarda kullanılan kimyasallar, şişmanlık, sigara, stres, bazı diyet çeşitleri ve hatta çok fazla televizyon izlemeyi bu durumun olası nedenleri arasında sıralıyor” dedi.

‘YILDA 25 BİN TÜP BEBEK DOĞUYOR’

Türkiye’de kısırlık sorunu yaşayan 900 bin çift olmasına rağmen yılda sadece 82 bin tüp bebek uygulaması yapıldığını belirten Erol Tavmergen, şunları dedi: “Bunlardan 25 bini doğumla sonuçlanıyor. Tüp bebek tedavisinden yararlanmak için 5 yıl SGK’lı olacak, 900 işgünü prim ödeyecek, 23-39 yaş arası olacak gibi kısıtlamalar var. Daha sonrasında da tüp bebek yapılma sebebine göre öncesinde yapılması gereken başka tedaviler var. Bunların resmi kurumlarda denenmiş olması gerekiyor. Bu kriterleri herkes tutturamıyor. Türkiye’de 153 tüp bebek merkezi var ancak bunlar genellikle büyük şehirlerde. Bu nedenle tüp bebek kapsamının genişletilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı