Gazete Vatan Logo

‘Türkiye daha fazla yardımı hak ediyor’

BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye’nin Suriyeli göçmenler konusunda büyük sorumluluk üstlendiğine dikkat çekti

‘Türkiye daha fazla yardımı hak ediyor’

BM Genel Sekreteri Ban, sığınmacı krizi ve Ortadoğu’da yaşanan problemlere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Türkiye’yi övdü. Dünyanın silahlı çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle çok kritik bir dönemden geçtiğini, en az 130 milyon kişinin günlük insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, bunların 60 milyonunun ise yerlerinden edilen sığınmacılar olduğunu vurgulayan Ban, şunları söyledi:

Türkiye’nin geleneği

Türkiye’nin, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kalbinde stratejik bir konumu var. İstanbul’un elverişli konumu ve oldukça gelişmiş alt yapı imkanları da bu düzeyde bir etkinliğin yapılması için önemli avantajlar. Doğal afetler yaşayan ve 3 milyondan fazla sığınmacıyı misafir eden Türkiye, insani krizlere cevap verme konusunda tecrübe, bilgi ve geleneğe sahip.”

Dayanışma çağrısı

“Türkiye ile birlikte Suriyeli sığınmacıları misafir eden diğer komşu ülkelerin çok büyük bir sorumluluğu üstlendikleri açık ve bu ülkeler uluslararası toplumun daha fazla desteğini hak ediyorlar. Bu beş yıllık çatışma sürecinde Suriyeliler, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılama ve çocuklarını okutma ümitlerini kaybediyorlar. Küresel dayanışmaya ihtiyacımız var. Ülkeler daha fazla maddi bağış yaparak ve daha fazla Suriyeli sığınmacıyı ülkelerine kabul ederek sorunun çözümüne destek vermeliler. Tüm milletlere daha fazla sığınmacı kabul etme çağrısı yapıyorum. Düzgün şekilde yönetilirse mülteci kabul etmek herkes için kazançlı olur.”

Haberin Devamı