Gazete Vatan Logo

‘Türkiye-ABD ittifakına bir alternatif yoktur’

ABD’de düşünce kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümünde Türkiye-ABD ittifakının bir alternatifi olmadığı ortadadır” dedi

‘Türkiye-ABD ittifakına bir alternatif yoktur’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, St. Regis Oteli’nde, düşünce kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerle yaptığı toplantıda Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

‘İlişkilerimiz vazgeçilmez’

“Türkiye açısından geçmişte olduğu gibi bugün de ABD ile ilişkilerimiz vazgeçilmez niteliktedir. İşbirliğimizi ortak değerler ve karşılıklı menfaatler temelinde geliştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümünde Türkiye-ABD ittifakının bir alternatifi olmadığı ortadadır. Burada esas mesele bu işbirliğinin gerek stratejik gerek taktik düzlemde gerçek anlamda verimli kılınabilmesidir.”

‘DAİŞ ortak tehdit’

“Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD’nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz. Suriye’de çözüm ancak halkın beklentileri doğrultusunda şekillenecek gerçek bir siyasi dönüşüm süreciyle mümkün olabilir. Irak’ta ise güç ve refah paylaşımını adil, kapsayıcı ve dengeli biçimde sağlayacak bir sistemin tesisi şarttır. Bölgenin tarihi, siyasi ve sosyal dokusuna yabancı olan DAİŞ’i ise ülkemize, bölgeye ve insanlığa karşı ortak bir tehdit olarak görüyorum. Bu terör örgütüyle her düzlemde kararlı bir şekilde mücadele ediyor, bu yöndeki uluslararası çabalara da aktif destek sağlıyoruz.”

Haberin Devamı

Perşembe günü Beyaz Saray’da

Dün Musevi kuruluşlarının temsilcilerini kabul eden ve bazı ikili görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Andrew Mellon Auditorium’a geçerek, Amerikalı işadamları ile görüştü. Perşembe günü kaldığı otelde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’i Kabul etmesi beklenen Erdoğan, daha sonra Brookings Enstitüsü’nde, “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” temalı konuşma yapacak. Bunun ardından otele dönecek olan Erdoğan, burada yine ikili görüşmeler ve kabullerde bulunacak. Daha sonra Beyaz Saray’a geçecek olan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna verdiği akşam yemeğine katılacak. Erdoğan’ın cuma günkü programı Nükleer Güvenlik Zirvesi ile başlayacak. ABD Müslüman toplumu temsilcileri ile bir grup Müslüman öğrenciyi kabul edecek olan Erdoğan cumartesi akşam ABD’den ayrılacak.

Haberin Devamı

Malcolm X’in kızıyla panel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan SETA’nın Washington DC St. Regis Otel’de düzenlediği Suriyeli sığınmacılar konulu panele katılarak bir konuşma yaptı. Panele Emine Erdoğan ile birlikte, Malcolm X’in kızı Ilyasah Shabaaz da katıldı.

Aynı anda destek ve protesto

ABD’nin başkenti Washington’da yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için, ABD’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otel önünde destekleyenler ve protesto eden iki grup arasında gerginlik yaşandı. Polisin müdahale ettiği olaylar büyümeden yatıştırıldı. Sloganlar atılırken, Erdoğan’ın bir korumasının, protestocuların sesini bastırmak için bağırması dikkat çekti. Korumalar ile protestocular arasında arbedenin yaşandığı olayda, protestoculara “Türkiye’ye gelmeyin” tehditleri savruldu.

Haberin Devamı