Gazete Vatan Logo

'Türkiye, enflasyon sıralamasında hâlâ üst sırada'

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 'Geçen yıl ortaya çıkan dalgalanmada, hedeflerin nasıl çok kolay şaşabileceğini gördük. Enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülmeli' dedi

Eczacıbaşı, 'Başarıya Giden Yolda Fırsatlar Ülkesi Türkiye' konferansının 'Türk İş Aleminin Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarına Bakışı: Türkiye'nin Yabancı Sermaye Stratejisi Ne Olmalı' konulu yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin elde ettiği önemli başarıların ortada olduğunu, ancak bunu yeterli görmemek gerektiğini, bu başarıyı sürdürmenin şart olduğunu söyledi.

Türkiye'ye yıllardır az miktarda yabancı yatırım girdiğini ifade eden Eczacıbaşı, yüksek enflasyonun bunda önemli bir etkisinin olduğunu, istikrar işareti alamayan yatırımcıların da Türkiye'ye yatırım düşünmediğini anlattı.

Türkiye'nin çok şey başardığını, bunlardan en önemlisinin de enflasyonla mücadelede gösterdiği başarı olduğunu belirten Eczacıbaşı, dalgalanmalara karşı bu mücadelenin kararlılıkla devam etmesinin önemine işaret etti. Eczacıbaşı,
şunları söyledi: 'Enflasyonla yapılan mücadelede elde ettiğimiz başarının kesin bir zafer
olmadığını da görüyoruz. Türkiye enflasyon sıralamasında hala üst sıralarda. Geçen yıl ortaya çıkan dalgalanmada hedeflerin nasıl çok kolay şaşabileceğini gördük. Enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülmeli.'

Kayıt dışı ekonominin de Türkiye ekonomisini içeriden kemiren bir hastalık olduğunu dile getiren Eczacıbaşı, konferansın dünkü bölümünde bir konuşmacının bunu kanser şeklinde tanımladığını hatırlatarak, kanserle mücadelede önemli bir mesafe alındığını, Türkiye'nin kayıt dışında mesafe alamadığını anlattı.

Eczacıbaşı, enflasyonun düşürülmesiyle gerekli oksijenin sağlandığını, şimdi iklimin iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

'REFORMLARIN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ'
Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, 3-4 yıldır, siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü belirterek, '2007 yılında
reformların hızla devam etmesini istiyoruz' dedi.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerini yılmadan geliştirmesi, sanayicinin de rekabet gücünün artırılması gerektiğini dile getiren Özilhan, enerji, işçi ücretleri üzerindeki vergi yüküne işaret etti.

Özilhan, sermayeden ziyade, yatırımların know how, teknoloji ve ihracat imkanı getirmesinin önemli olduğunu söyledi.

Anadolu Grubu'nun da Orta Asya'da yatırımları bulunduğunu belirten Özilhan, yatırım yaptıkları ülkelerin çok önemli teşvikler verdiğini, valilerin kapısının açık olduğunu, bankaların büyük destekler sağladığını anlattı.

'SERMAYE DALGA DALGA ANADOLU'YA YAYILACAK'
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ise yabancı sermayenin ülkeye gelmesinin bir süreci gerektirdiğini belirterek, Kayseri'nin de bu süreç sonunda yabancı sermayeden pay almak istediğini söyledi.

Yabancı yatırımların öncelikle hizmetler sektöründen başladığını belirten Boydak, bunun diğer sektörler için de devam etmesini umduğunu dile getirdi.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil de, Türkiye'nin turizmde hala yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, aynı zamanda sağlık, gemi, inşa, demiryolu alanında da fırsatlar bulunduğunu söyledi.

Havacılık sektörünün de ekonominin büyümesine paralel olarak geliştiğini dile getiren Kotil, havacılık sektörünün büyümesinin ekonomiyi pozitif etkileyeceğini kaydetti.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, Türkiye'nin global büyümede önemli başarı yakaladığını söyledi.

Kalpaklıoğlu, haksız rekabetin yerli yatırımcıya olduğu kadar küresel sermayeye de zor gelen bir konu olduğunu belirtti.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, kentleşmenin hızla arttığını belirterek, nitelikli konut ihtiyacına dikkati çekti. İnşaat sektörü olarak daha yapacakları çok şey bulunduğunu dile getiren Ağaoğlu, yılda 400 bin konut üretilmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı